Kiževak kod Raške
profimedia
Kiževak kod Raške

profimedia

Kiževak kod Raške , Foto: profimedia

- Sve informacije o potencijalnim grobnicama Srba, podeljene su sa Prištinom. Nemamo punu nadležnost tamo, moramo od njih da dobijemo saglasnost da nas uvedu na lokacije i da možemo da radimo, rekao je predsednik srpske Komisije za nestale Veljko Odalović.

S druge strane, premijer privremenih institucija u Prištini Avdulah Hoti, optužio je zvanični Beograd da skriva informacije o masovnim grobnicama na teritoriji centralne Srbije i dodao da to otežava dijalog u Briselu. Na ovaj način, apsurdnom optužbom, Hoti je pokušao da prikrije činjenicu da je upravo Priština ta koja sve vreme koči i otežava dijalog, posebno izbegavajući da ispuni ono što je u Briselu dogovoreno, ali i zabranjujući iskopavanja na pet lokacija u okolini Prištine na kojima su u masovnim grobnicama zakopana tela ubijenih srpskih civila.

Avdulah Hoti

Tanjug/AP

Avdulah Hoti, Foto: Tanjug/AP

Srbija godinama unazad istražuje više lokacija za koje se sumnja da mogu biti masovne grobnice Albanaca sa Kosova i Metohije, čime je pokazala spremnost da reši ovo veoma važno pitanje. Iskopavanja se trenutno vrše u naselju Kiževak kod Raške gde su pronađene ljudske kosti, za koje se pretpostavlja da su ostaci albanskih tela. Uprkos tome, iz Prištine opet stižu optužbe. Te besmislene optužbe demantuju upravo iskopavanja grobnice kod Raške, kojima pored srpske strane i međunarodne zajednice, prisustvuju i albanski predstavnici iz Prištine.

Oko 5.800 osoba nestalo je tokom sukoba na Kosovu i Metohiji, a za 1.650 ljudi još uvek se traga. Tela ubijenih srpskih civila pronalažena su u masovnim grobnicama u Mališevu, Volujku, Gnjilanama, Klečki, Radonjićkom jezeru, Vučitrnu, Đakovici...

Vučić: Hteo sam da idem i kopam kod Đakovice

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je ranije da je Beograd tražio iskopavanja na pet lokacija na KiM gde se veruje da ima pokopanih Srba, ali su Albanci to odbili.

- Albanci su želeli da pošalju ministarku spoljnih poslova kod Raške, da tamo pravi nekakav svoj politički šou. Mi smo im rekli da je to apsolutno neprimereno u ovom trenutku, ali, da ako to hoće, ja ću da idem prvo na sever, a za sedam dana ću ići da kopam u okolini Ðakovice, kazao je Vučić.