OPTIMIZAM U SZO "Imamo veliku šansu da zauvek pobedimo koronu"
EPA/SALVATORE DI NOLFI

Ovi faktori uključuju visok nivo imunizacije, toplije vreme koje otežava širenje virusa i niže nivoe bolesti od omikronske varijante, rekao je zvaničnik SZO.

"Ovaj period veće zaštite treba posmatrati kao "prekid vatre", koji bi nam mogao doneti trajni mir", rekao je Kluge.

Rusija će nas uništiti jer verujemo u ova četiri mita. Američki strateg se oglasio i podigao uzbunu - Alo.rs

Kluge tvrdi da prolećna sezona "ostavlja prostor za dug period mira i mnogo viši nivo odbrane stanovništva od bilo kakvog oživljavanja prenosa zaraze".

Ali ako druga varijanta stigne, kao što je bio slučaj sa omikronom krajem novembra, Kluge veruje da će evropske zdravstvene vlasti moći da je drže pod kontrolom, pod pretpostavkom da se nastavi sa imunizacijom i pojačanom vakcinacijom.

Kluge je istakao da, iako je u Evropi prošle nedelje bilo 12 miliona novih slučajeva zaraze, nije došlo do značajnijeg povećanja broja ljudi koji su primljeni u bolnicu u istom periodu.

Dečak u Maroku upao u bunar u toku spasavanje - Alo.rs

Dok se Kluge nada da bi virus u Evropi mogao biti kontrolisan do proleća, drugi zvaničnici su skeptični.

"Zabrinuti smo što u nekim zemljama kruži glasina da zbog vakcina i visoke transmisije omikrona i manje težine bolesti prevencija više nije moguća niti neophodna", rekao je u utorak generalni direktor SZO Tedros Adhanom Gebrejesus.

"Ništa nije dalje od istine", rekao je on.

Tedros je rekao da je 90 miliona slučajeva covida-19 prijavljeno SZO otkako je varijanta omikrona otkrivena krajem novembra prošle godine, više nego što je prijavljeno 2020.

Uprkos ovom povećanju, Tedros naglašava da SZO ne poziva zemlje da se ponovo zatvore, već da „zaštite svoje stanovnike korišćenjem svakog alata iz dostupnog kompleta alata, a ne samo vakcina“.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading