REVOLUCIJA Da li možemo da očekujemo novu VAKCINU protiv svih sojeva: Istraživanja su u OVOJ fazi
EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

 

Doktor Marko Kavaleri, ispred EMA, navodi da nova vakcina protiv omikron soja može biti odbrena u roku od tri do četiri meseca, ali i postavlja pitanje efikasnosti nove vakcine u zavisnosti od budućeg razvoja virusa.„Pre odluke o promeni sastava trenutnih vakcina protiv kovida-19 moramo da uzmemo u razmatranje šta sve još može da se pojavi od mutacija kako ne bi došli u situaciju da promenimo vakcinu, a da se pojavi nova varijanta koja je bliža prethodnim sojevima kao što su delta soj. Zato ne mogu isključiti mogućnost razgovora o mulltivalentnim vakcinama koje će sadržati više sojeva Sars-Kov2 virusa”, kaže Kavaleri, javlja Tanjug.

U EMA kažu da još radne na prikupljanju podataka o efikasnosti trenutno postojećih vakcina na omikron soj, pogotovo u kombinaciji sa buster dozom, ali i o tendencijama da li će omikron postati dominatni soj virusa.

Dodaje se da se paralelno razgovara sa proizvođačima vakcina o razvoju potencijalne vakcine protiv omirkona, što je prema stavu EMA, nešto načemu se mora raditi bez obzira na to da li će omikron postati domintan soj ili ne.

Minimum zahteva za eventualnu novu vakcinu protiv omikron soja predstavljala bi informacija o tome da je neutralizacija novog soja omikron kroz potencijalno novu vakcinu na istom nivou kako neutralizacija virusa prijavljena u origalnalnim vakcinama.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading