DRAMATIČNI DANI U SRPSKIM BOLNICAMA Lekari daju sve od sebe: Borimo se da bebe prežive!
Alo

Ove reči koje je za Alo!, onako iz duše, izgovorio jedan od doktora iz crvene zone, najbolje oslikavaju svu dramatičnost trenutka u kom se trenutno širom Srbije čak 79 dece zaražene koronom u bolnicama bori protiv opakog virusa. Među njima, nažalost, ima 17 beba.

PREKID LANCA

Ministar zdravlja Zlatibor Lončar juče je naglasio da se doskora smatralo da koronavirus ne pogađa decu i da tu ne može doći do teže kliničke slike, ali se to promenilo.

- Na bolničkom lečenju trenutno imamo 79 dece, od toga 17 su bebe mlađe od godinu dana. Tri bebe su na kiseoniku. U nedelju smo sa smanjenim testiranjem od 5.077 pozitivnih imali 300 dece - naveo je Lončar.

Kako je dodao, situacija je krajnje ozbiljna i mora se naći rešenje.

- Došlo je do dece, imaju ozbiljnu kliničku sliku, borimo se da prežive. Mi kao stariji imamo pravo da odlučujemo o svojim životima, ali koju odluku mogu da donesu deca? Moramo da prekinemo lanac.

I dr Predrag Kon, epidemiolog i član Kriznog štaba, upozorava da će se na udaru kovida 19 u narednim sedmicama naći mladi.

DRAMATIČNI DANI U SRPSKIM BOLNICAMA Lekari daju sve od sebe: Borimo se da bebe prežive!

Alo

 

- Ulazimo u period hladnog vremena, koji je pogodan za respiratorne viruse, i to je jedna neprijatnost. Druga je da ulazimo u vreme slava, tako da bez ozbiljnih mera ne možemo da očekujemo da se ovo zaustavi. Virus traži prostor među osetljivima, a najosetljiviji su oni koji nisu vakcinisani ili nisu preboleli virus, kao i među onima koji imaju najviše kontakata, to su ljudi između 30 i 55 godina. Oni ispod 30 će se tek zaražavati jer su najmanje vakcinisani, posebno deca od 12 do 18 godina - objašnjava dr Kon.

NAOPAKA STVAR

On kaže da se tu formira neka vrsta vršnjačke solidarnosti, što je, kako navodi, potpuno naopaka stvar. Kako je slikovito opisao, stvara se utisak da je kul biti nevakcinisan, po principu „ne može nam niko ništa, jači smo od sudbine“ (pesma Mitra Mirića).

- Prošle godine u ovo doba shvatili smo da nije vreme za slavlja, ali trenutno ne izgleda da će ponovo biti tako - zaključio je Kon.

Deca na Institutu i dalje kritično

Prof. dr Predrag Minić iz Instituta za majku i dete rekao je da je kod troje dece koja su zbog kovida na respiratoru došlo do izvesnog poboljšanja, ali da su i dalje životno ugroženi.

Da podsetimo, u pitanju su petomesečna beba, devojčica od 16 godina i dečak star 17 godina.

Gužva u bolnicama

U bolnicama je nešto preko 6.600 pacijenata, međutim, najveći problem je što ponestaje mesta i što mnogi pacijenti moraju da čekaju da se oslobodi krevet. Kako je za Alo! objašnjeno u jednoj od klinika, nisu još angažovani svi kapaciteti zdravstvenih ustanova iz prostog razloga što je neophodno da deo lekara bude posvećen i drugim pacijentima, onima kojima je potrebna pomoć zbog nekih drugih bolesti.

- Kod sve troje dece došlo je do izvesnog, manjeg poboljšanja. Ipak, njihovo stanje ne daje razloge za veći optimizam jer su ta deca i dalje kritično bolesna i životno ugrožena. U Institutu za majku i dete i lekari i medicinske sestre čine više od maksimuma da deca ozdrave - rekao je prof. Minić.

Biće i sezonskog gripa ove godine

Prošle godine nije bilo sezonskog gripa jer ga je, očigledno, kovid 19 potpuno potisnuo. Ne samo kod nas već i širom sveta. Ove godine, ipak, moglo bi biti drugačije, čega se lekari i plaše, jer bi za neke pacijente kombinacija kovida i gripa bila kobna. Prema nezvaničnim informacijama, u pojedinim zemljama u okruženju već ima slučajeva izolovanog sezonskog gripa.

DRAMATIČNI DANI U SRPSKIM BOLNICAMA Lekari daju sve od sebe: Borimo se da bebe prežive!

Alo.rs/Vladimir Marković

 

U Srbiji je u toku vakcinacija protiv gripa, na raspolaganju je u prvoj fazi 100.000 „Torlakovih“ vakcina, a preporuka lekara je da se cepe svi hronični bolesnici, osobe sa oslabljenim imunitetom, oni koji su na terapiji zbog malignih bolesti, dijabetičari... Uskoro se očekuje isporuka još 470.000 doza.

Lekari traže: Zatvaranje na 10 dana

Na osnovu trenutne epidemiološke situacije, ali i imunizacije, u kojoj se ne vidi poboljšanje, dr Predrag Kon kaže da se nada da će se na predstojećem sastanku Kriznog štaba ove sedmice razmotriti nove odluke.

- Stav koji će zastupati medicinski deo štaba je zatvaranje na deset dana. Podrazumeva se da budu restriktivne mere u smanjenju kontakata koje bi podrazumevale zatvaranje. Da bude otvoreno samo ono što je vitalno i esencijalno i da zatvaranje traje deset dana - kaže dr Kon.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading