KON UPOZORAVA DA JE SITUACIJA DRAMATIČNA Nema generacije koja će izbeći zaražavanje
Tanjug/Sava Radovanović

Epidemiolog Predrag Kon upozorio je danas da već pet nedelja zaredom prosečno imamo više od 6.000 novozaraženih dnevno i da je maksimum išao do 8.500!

"Tako nešto do sada nismo imali! S druge strane, kad govorimo o popunjenosti bolnica, ovog puta pokušavamo da sačuvamo što je moguće više da se sačuva, da ostanu kliničko-bolnički centri, a ne kovid bolnice jer posledice vidimo u umiranju od drugih stvari. Situacija je gotovo katastrofalna i to pogotovo tamo gde nemaju gde da smeste pacijente kojima je potrebno da budu na kiseoniku", objasnio je član Kriznog štaba.

Kon je naglasio da je problem i to što se procenat teških slučajeva povećava.

"Imamo privid da je manje hospitalizovano što znači da se leče po kućama! To treba da bude jasno. Ne vidi se da dolazi do pada brojki u dužem vremenskom periodu. Bilo bi lepše i brže da poštujemo mere ili da smo uveli restriktivnije mere kao što smo tražili. Drugog izlaza nema osim vakcinacije", poručio je Kon.

Epidemiolog je naglasio da nema druge odluke osim "hoću da se zarazim" ili "hoću da se vakcinišem".

"Neki će se provući pojedinačno samo ako veliki broj građana bude vakcinisan. Ali virus će ga sačekati sigurno nakon nekog vremena. Nema generacije koja će izbeći zaražavanje" i dodao da će biti sve više mladih na respiratoru.

Kad posmatrate svečanosti, utakmice, prevoz i škole, kako Kon upozorava, vidi se da niko ne nosi maske.

"Postoji stav da je kul biti protiv vakcinacije, pobediti virus bez vakcine, kul je umreti za nekog, misleći da čini herojsko delo i da će biti zapamćen. Neće! Pregaziće ga vreme. Priča protiv vakcinacije je oslonjena na izmišljotine, a za izmišljotinu ne možete da kažete da je tačna ili netačna", naveo je Kon.

Povodom lekara koji savetuju pacijente da se ne vakcinišu i koji sami ne žele da idu na imunizaciju, Kon kaže da doktrinarni stavovi u pandemiji moraju da postoje.

"Doktrinarni stav je da se iz pandemije izlazi samo vakcinacijom. Problem je obaveznost i neobaveznost. Mi smo tu malo zaostali. Današnje odbijanje srednjoškolaca da se vakcinišu će se videti za deset godina kad budu odbijali da vakcinišu svoju decu", poručio je Predrag Kon i naglasio da je edukacija mladih u učionicama najvažnija, ali da se sa tim zakasnilo u poslednje dve decenije.

Odluka da se ne vakciniše čitavu agoniju produžava još duže, ponovio je Kon, kao i apel da se održi Krizni štab gde će ponovo tražiti uvođenje strožih mera.

"Prepunjenost bolnica traži predah. Zdravstveni radnici su u ratnom stanju, dajte im neku počast, neki benificirani radni staž, ne može da se očekuje da u ratnom stanju živi čitav zdravstveni sistem neprekidno i da se svi ostali ponašaju kao da se ništa ne dešava, osim kad i zatreba pa se iznenade. Rade u neljudskim uslovima", navodi Kon.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading