EPIDEMIJA BUKTI Virus se munjevito širi, sve zdravstvene ustanove u Srbiji spremne da se pretvore u kovid bolnice!
Alo

Epidemija bukti, iako se stvara utisak da je epidemiološka kriva zaravnjena: Srbija je sa 700,4 slučaja kovida na 100.000 stanovnika prva na crvenoj mapi Evrope, Crna Gora sa 699,1 druga, a Slovenija sa 348,8 treća.

To je dnevni prosek u poslednjih nedelju dana, a sve zemlje u regionu, izuzev Mađarske, su "u crvenom". Kako se delta soj virusa munjevito širi, epidemiolozi, iako smo u četvrtak imali 700 zaraženih manje nego dan ranije, ukupno 6.480, ne veruju da smo prošli vrh talasa, čak očekuju dalji rast broja zaraženih. Zbog te mogućnosti sve zdravstvene ustanove u Srbiji spremne su ukoliko bude potrebno da se pretvore u kovid-bolnice. Doktor Mirsad Đerlek, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja, kaže da od epidemiološke situacije narednih dana zavisi gde će se proširivati kapaciteti.

Pored velikog priliva u bolnice, lekare dodatno zabrinjava što pacijenti u kovid-centre u ovoj fazi epidemije dolaze sa izuzetno teškom kliničkom slikom, iako su to uglavnom mlađi ljudi.

KBC "Bežanijska kosa", koji se vratio u kovid-sistem pre 12 dana, popunjen je 90 odsto.

- U sredu smo imali prijema koliko i otpusta, 43 lica. Juče je bio veći broj otpusta, pa smo mogli da primimo više osoba. Najviše nas brine što su to uglavnom mladi ljudi, nevakcinisani, sa izuzetno teškim kliničkim slikama - kaže direktorka te ustanove dr Marija Zdravković.

U ovoj bolnici van crvene zone ostalo je da radi onkološko odeljenje, koje sada mora da zbrinjava čak 70 odsto pacijenata više nego inače jer su i drugi centri ušli u kovid-sistem. Upravo oni, kao i svi drugi hronično oboleli trpe najveće posledice usporene imunizacije, uprkos dostupnim vakcinama, jer se kapaciteti za nekovid opet drastično smanjuju.

- Borimo se sa nečim s čime ne bi trebalo da se borimo, jer smo imali dovoljno vremena i dovoljno vakcina da se vakcinišemo, ali sada plaćamo grešku svi zajedno, ne samo oni koji se nisu vakcinisali - kaže dr Zdravković.

Za dan je od posledica kovida preminula još 41 osoba, na respiratorima je 191 od ukupno 5.197 hospitalizovanih.

- Klinička slika je kod vakcinisanih mnogo blaža - kaže dr Zdravković. - Na svu sreću, te ljude, iako su stariji, iako imaju brojne komorbiditete, uspevamo posle dužeg intenzivnog lečenja da otpustimo kući na dalje lečenje i rehabilitaciju, s obzirom na to da kovid ostavlja značajne posledice. Mlađi ljudi za koje bi se očekivalo da lakše prebole ovu bolest, kako su nevakcinisani, imaju izuzetno velike komplikacije, nažalost, neretko i smrtni ishod.

UPALU SRCA IMALA 292 PACIJENTA

Oni koji odbijaju vakcinaciju sa obrazloženjem da su dovoljno snažni da prebrode kovid, svakako su u zabludi, potvđuju primeri iz kliničke prakse.

- Ostaju posledice, 292 pacijenta koja su preležala koronu kod nas imaju zapaljenje u srčanom mišiću - kaže dr Zdravković.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading