NI NAKON TREĆE DOZE NEMA OPUŠTANJA: Niko nije supermen da je potpuno zaštićen, maske ćemo nositi još dugo!
EPA/GEORGI LICOVSKI

Juče su ljudi ispred kovid ambulante na Novom Beogradu nestrpljivo i sa simptomima kovida-19 čekali da stignu na pregled lekara. Nažalost, neki od njih su nakon nekoliko sati neizvesnosti saznali da su pozitivni na koronavirus, samo nekoliko dana nakon što su primili treću dozu vakcine protiv kovida-19.

Međutim, da u pitanju nisu izolovani slučajevi, za Objektiv navodi virusolog i član Kriznog štaba Tanja Jovanović, koja ističe da su upravo ovakvi primeri pokazatelj da ni nakon treće doze vakcine nema opuštanja.

‒ Bez obzira na to koju po redu vakcinu primili, mere moraju da se poštuju. Kao što je to bio slučaj i nakon primanja prve i druge doze, odnosno treće, antitela se ne mogu stvoriti za nekoliko dana, već je potrebno da prođe određeno vreme. Nijedna vakcina ne štititi 100 odsto i niko nije potpuno zaštićen od korone i nakon primanja treće doze. Mi smo, kao što je to bio slučaj i sa prethodne dve doze, zapravo zaštićeni od težih oblika bolesti ‒ navodi dr Jovanović.

SVAKI ORGANIZAM PRIČA ZA SEBE

Naša sagovornica navodi da svaki organizam ima drugačiji imunski sistem i da je upravo to razlog što se neki zaražavaju i nakon treće doze.

‒ Stariji imunski sistem teže razvija antitela i ova populacija mora biti naročitno oprezna nakon cepljenja. Treba imati u vidu da su sada prisutni i novi sojevi, koji dodatno komplikuju situaciju ‒ kaže dr Jovanović.

KOJU VAKCINU UZETI KAO TREĆU DOZU

Dr Tanja Jovanović objašnjava da naši građani mogu sami odabrati koju će vakcinu primiti kao treću dozu, a da su lekari tu da im predoče sve neodumice.

‒ Samo se onima koji su primili rusku vakcinu “sputnjik V” striktno preporučuje da kao treću dozu prime istu vakcinu ‒ ističe naša sagovornica.

MASKE ĆEMO NOSITI JOŠ DUGO

Virusolog prof. dr Nada Kuljić Kapulica za Objektiv navodi da ćemo maske nositi sigurno još dugo jer nijedna vakcina ne štiti dovoljno od koronavirusa.

‒ Ovaj virus je vrlo nepredvidljiv i ne treba se opuštati, bez obzira na to koju ste dozu vakcine primili. Niko od nas nije supermen da je potpuno zaštićen, a upravo nakon vakcinacije mnogi umisle da će ih virus potpuno zaobići, što je najveća greška ‒ kaže dr Kuljić Kapulica.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading