KRIZNI ŠTAB DANAS O NOVIM MERAMA Koji nas scenario čeka?
Alo/ Ilustracija

Srećom, situacija nije dramatična, ali pred epidemiolozima i drugim stručnjacima na stolu će se ipak naći i neki predlozi o pooštravanju pojedinih mera.

Za razliku od ranijih situacija, kada se pred sednicu štošta moglo naslutiti, sada, čini se, niko ne zna kakav će biti njen epilog. Kako za Alo! kaže jedan od doktora iz štaba, jedino što je sigurno jeste da zaključavanje i slične mere uopšte nisu opcija.

O ovome će se pričati

- izmena režima za one koji ulaze u zemlju

- manji broj prisutnih na okupljanjima

- pooštravanje kontrole poštovanja mera

- smanjenje kapaciteta tribina na utakmicama sa 50% na 30%

- Ono o čemu ćemo razgovarati, bez prejudiciranja o tome šta ćemo na kraju zajednički zaključiti, svakako će biti promena režima za ljude koji se vraćaju sa mora posle 1. septembra. Postoje ideje da im se odredi obavezan karantin sa opcijom da se odmah testiraju, makar antigenski, i onda budu slobodni da karantin napuste. Kažem antigenski jer su PCR testovi i dalje najskuplja varijanta i ljudi bi onda to eskivirali, a teško je kontrolisati da li veliki broj njih poštuje karantin - objašnjava naš sagovornik i dodaje da bi mere mogle da budu i selektivne, u zavisnosti od toga iz koje zemlje se neko vraća u Srbiju.

Ovo nije na dnevnom redu

- zaključavanje

- onlajn nastava

- rad od kuće

Mada se u medijima pominjalo i skraćivanje radnog vremena ugostiteljskih objekata, to se najverovatnije (zasad) neće dogoditi. Mnogo je važnije, kako kažu naši sagovornici, obezbediti striktnije poštovanje mera koje već postoje, poput nošenja maski u zatvorenom i slično.

S druge strane, mogao bi da bude razmotren, preciznije rečeno smanjen, broj prisutnih na okupljanjima. Sada je to 500, a mogao bi da padne na 50 ili 100. 

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading