KRIZNI ŠTAB DONOSI NOVE MERE Doktori složni oko pooštravanja: Sve o sednici, merama i trećoj dozi vakcine
Tanjug

Poslednji slučaj: od koronavirusa je preminuo 22-godišnji mla-dić iz naše zemlje. Slični slučajevi zabeleženi su i u drugim zemljama, a umirala su čak i deca od šest i sedam godina.

Kako je juče naveo član kriznog štaba epidemiolog Branislav Tiodorović, nedavno je bitku s koronom izgubio 22-godišnji mladić koji nije bio vakcinisan.

- Među hospitalizovanima je više od 92 odsto onih koji nisu vakcinisani. Nevakcinisani imaju mnogo više šanse da obole s težom kliničkom slikom, čak 20 puta više nego vakcinisani - poručio je Tiodorović.

Njegov kolega Predrag Kon izjavio je da društvo koje se štiti od pandemije ne može da ostavi decu nezaštićenu i da je na pedijatrima odgovornost za vakcinaciju dece.

KRIZNI ŠTAB DONOSI NOVE MERE Doktori složni oko pooštravanja: Sve o sednici, merama i trećoj dozi vakcine

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

- Deca ne smeju ostati nezaštićena, to je moje lično mišljenje, pukao bih da ga ne iznesem - rekao je Kon, i dodao:

Šta bi moglo da nas snađe u septembru

1.  Školska godina počinje normalno. Ako se zaraze dva ili više učenika u odeljenju, prelazi se na onlajn nastavu

2.  Striktna kontrola nošenja maski u prevozu i u zatvorenom prostoru

3.  Nova ograničenja za ulazak stranaca

4.  Zabrana organizovanja proslava i sličnih skupova sa više od 50 (ili 100) prisutnih

5.  Zabrana utakmica s publikom ili dodatno redukovanje kapaciteta stadiona ili hala (na 30%)

6.  Skraćivanje radnog vremena ugostitelja

7. Vraćanje nekih bolnica u kovid sistem

8.  Dozvola isključivo vakcinisanima da prisustvuju pojedinim događajima

- Peticije protiv vakcinacije dece i pominjanje eksperimentalnih vakcina bruka su i sramota i direktna negacija cele države i njenih institucija koje su odobrile vakcinu za uzrast preko 12 godina. Sve je prepušteno pedijatrima, na njima je odgovornost za vakcinisanje. Pedijatar i roditelj praktično odlučuju da dete bude zaraženo i računaju na prirodni imunitet.

Kon je naveo da se na primeru Izraela, gde je 95 odsto stanovnika vakcinisano, vidi da totalna zaštita ne postoji.

- Zahvaljujući trećoj dozi, čitavom svetu su pokazali da to ima efekta, i jasno su pokazali zašto je treća doza važna za starije od 60 godina - rekao je on.

I Tiodorović i Kon konstatovali su da se širenje virusa u Srbiji ubrzava i da se ne može sedeti i skrštenih ruku to gledati.

- Mere kakve su sada na snazi nisu dovoljne, o tome će se raspravljati, bilo je govora o različitim stvarima, očekujemo direktne konsultacije i sednicu kriznog štaba - rekao je Kon, i dodao da za kovid propusnice nema volje i da je pitanje kako bi bilo moguće implementirati ih.

Tiodorović je poručio da se sednica kriznog štaba očekuje svakog trenutka (prema informacijama koje ima Alo!, bićeto do kraja sedmice), kao i da nikakvog uvođenja policijskog časa ni ograničavanja kretanja neće biti.

- Nema potrebe jer nismo u takvoj situaciji. Međutim, mere koje nismo ukinuli moraju se poštovati. To znači maska, distanca i dezinfekcija - istakao je doktor.

Ne dolazite po cepivo bez poziva

Nemojte samoinicijativno bez poziva dolaziti po treću dozu vakcine u domove zdravlja i na Beogradski sajam. Svi će dobiti obaveštenje SMS porukom ili mejlom, te zaista nema potrebe praviti gužvu,jer to povećava opasnost od zaražavanja.

KRIZNI ŠTAB DONOSI NOVE MERE Doktori složni oko pooštravanja: Sve o sednici, merama i trećoj dozi vakcine

EPA-EFE/FRIEDEMANN VOGEL

 

Lekari su i juče ponovili ovaj apel građanima, koji jedan ranije u razgovoru za Alo! izrekao dr Zoran Bekić, direktor vakcinalnog punktana sajmu.

- Apelujem na sve da sačekajusvoj red kako se ne bi stvarale gužve. Svi će dobiti poziv i moći će da se vakcinišu narednih dana - poručio je Bekić.

Dr Bukarica: Treća doza Sinofarma pun pogodak

Profesorka dr Ljiljana Gojković Bukarica s Institutaza farmakologiju i kliničku farmakologiju beogradskog Medicinskog fakulteta smatra da je po pitanju treće doze vakcine protiv koronavirusa idealno uzeti cepivo istog proizvođača.

- Zasad ne postoji zvanična preporuka nekog relevantnog tela za kombinovanje vakcina. Zemlje koje su to radile nisu imale dovoljno količina vakcina istog proizvođača. Stav vakcinologije koji zasad važi je jasan: ići s istim proizvođačem - rekla je dr Bukarica.

Ministar Ružić i sindikati: Najbolja redovna nastava

Ministar prosvete Branko Ružić sastao se juče s predstavnicima reprezentativnih sindikata s kojima je razgovarao o modelu nastave od 1. septembra.

KRIZNI ŠTAB DONOSI NOVE MERE Doktori složni oko pooštravanja: Sve o sednici, merama i trećoj dozi vakcine

EPA/VALDRIN XHEMAJ

 

On je kazao da se za odluku o modelu nastave čekasednica kriznog štaba, te da će zaposleni u školama imati dovoljno vremena da se spreme za početak nastave. U saopštenju Ministarstva se navodi da su se sagovornici saglasili da je redovna nastava najbolja opcija za svu decu i da su istakli važnost vakcinacije prosvetnih radnika kao jednog od faktora da od 1. septembra tako i počne nastava.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading