DR KOVČIN O OBABEZNOJ VAKCINACIJI I RIZIČNIM KATEGORIJAMA: Objasnio koja vakcina se pokazala kao najdelotvornija
Foto: Printscreen

Prof. doktor Vladimir Kovčin ističe da je, situacija sa koronavirusom bolja nego prošle godine, kada su pacijenti sa onkologije u pitanju.

- Problem je što je većina anesteziologa bila sa kovid pacijentima, gde su onkološki pacijenti gubili dosta vremena, čekajući na operacije. Tim odlaganjem i čekanjem na operacije, pojedini pacijenti su izgubili opciju da se operišu i izvade tumor, koji je u međuvremenu narastao - objašnjava Kovčin.

Kovčin ističe da onkološki pacijenti jesu rizična kategorija i da postoji preporuka da se vakcinišu.

- Svaki pacijent je za sebe, a ako odlučuje, on treba da se konsultuje sa svojim onkologom, jer neki lekovi ne smeju da se daju sa vakcinama. Dakle, imunitet tih pacijenata nije normalan, on je oslabljen i bolešću i terapijom - dodaje Kovčin.

Kako objašnjava, pacijenti koji su na hormonskoj terapiji smeju da se vakcinišu, a oni koji su na imunološkoj ili nekoj drugoj, moraju da izvrše konsultacije.

- Svaka vakcina je dobra, a preporuka za onkološke bolesnike ne postoji, međutim ako se podvuče paralela, vakcina koja je najbliža, jeste Sinofarm vakcina - rekao je Kovčin.

Dr Verica Jovanović, direktorka instituta BATUT, dodaje da je uloga svih nas, kao i cilj vakcinacija što većeg broja stanovništva.

- Mi imamo suverenu strategiju i instrument u borbi sa koronom, a to je vakcinacija. I iz tog razloga apelujem, jer da bismo se vratili normalnom životom, ovoj meri treba dsa e pristupi što više - apeluje Jovanović.

Povodom treće doze vakcine, Jovanović ističe da je tužno što u Srbiji imamo veliki broj vakcina, a da obuhvat vakcinacijom, na žalost, nije najsjajniji.

- Treba naći prave načine, kako bismo zaštitili sebe. Iz dana u dan prema podacima, iz Evropskog centra za kontrolu bolesti saznajemo sve potrebne informacije, kao i godišta koja treba da budu vakcinisaa.n Mi smo u procesu mesecima, kada je u pitanju vakcinacija dece i različitih starosnih dobi - navodi Jovanović.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading