KON TVRDI Postoji obaveza za vakcinaciju
Foto: printscreen/tvprva

Epidemiolog Predrag Kon izjavio je danas da postoji obaveza da zdravstveni radnici budu vakcinisani protiv bolesti koje nisu preležalito se odnosi na sve zarazne bolesti koje su postojale u vreme kada je doneta, pa i na najnoviju - kovid 19.

Kon je za televiziju Pink rekao da u pandemijskoj situaciji deluje etički neprihvatljivo da uđete u bolnicu zbog potpuno druge stvari, i da dobijete koronu, i dodao je to moglo u periodu dok nije bilo vakcina, ali da sada nije prihvatljivo da se tako nešto dešava.

On je rekao i da se "stalno stavljaju neke zablude u prvi plan, da je vakcina opasna", iako je do sada "dve milijarde ljudi na svetu vakcinisano" protiv korona virusa. "Bez vakcinacije vraćamo se u zatvaranje i karantine", rekao je Kon i dodao da "ne možemo da se ponašamo kao da nema vakcine i da zatvaramo sve".

Kon je podsetio da je na vrhuncu epidemije u Srbiji u jednom trenutku bilo nešto ispod 10.000 hospitalizovanih zbog kovid-19, ali i da ne očekuje da će se takav pritisak pritisak na zdravstveni sistem ponoviti.

Ipak je upozorio da imamo pogoršanje epidemiološke situacije koje će nastaviti da se pogorčava i da će to zahvatiti avgust. Početak školske godine isto je jako bitan i , ako nemamo vakcinisanost kako treba, pitanje je kako će se i to obavljati, rekao je epidemiolog.

KON TVRDI Postoji obaveza za vakcinaciju

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

 

 

Kon je ponovio  da je šest meseci minimum koji treba da prođe da bi se primila treća doza i da će o tome biti reči na Kriznom štabu. Preporuka je vezana za vakcine koje su na bazi RNK, to su Fajzer i Modernina vakcina,  koje su do sada najviše ispitane i objavljeni rezultati istraživanja. Ali, za bilo koju da je primljena do sada, kao treća doza se preporučuje neka od ove dve vakcine, kaže Kon. 

Porast broja zaraženih je počeo poslednje nedelje juna i trajaće sve do avgusta, podsetio je on i upozorio da se u septembru formiraju kolektivi a imamo i povratak sa letovanja, što će sve uticati na prirodni tok epidemije. On predviđa da će u Srbiji korona brojke ponovo biti četvorocifrene ali i da pik zavisi od vakcinacije.

"Pojavljuju se zablude koje moraju da se preseku, jedna od njih je da vakcina utiče na sposobnost rađanja, to je jedna laž koja se provlači stolećima, to je ista priča , isti model neprekidno" - zaključio je epidemiolog.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading