Zlatibor Lončar apeluje: Veliki je problem zbog lošeg odziva mladih! Nedovoljno je vakcinisanih
TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Ponovo rastu brojevi zaraženih koronavirusom, a ono što posebno zabrinjava jeste prisustvo delta soja, koji je višestruko zarazniji, i kod starijih i bolesnih može da izazove kompikacije. U bolnicama zato raste broj onih kojima je neohodna pomoć lekara. Da bismo se odbranili od virusa, potrebno nam je što više vakcinisanih.  

- Rešenje problema sa koronavirusom moguće je jedino postići dovoljnim brojem vakcinisanih, a poseban problem imamo sa odzivom mladih na vakcinaciju. U Srbiji je do sada vakcinisano 48-49 odsto građana, što nije dovoljno - upozorio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

Ministar zdravlja ukazao je i na to da je pre dva dan bilo najviše pregleda u kovid ambulanti u Nišu u poslednjih pet nedelja i da su se svi koji su pozitivni na koronavirus vratili sa letovanja, a da su u najvećoj meri nevakcinisani.

Lončar kaže i da kod mladih osoba postoji problem u prilasku jer često kada ih pitate zašto se ne vakcinišu njihov odgovor je da ne znaju, kao i da je zbog toga teško prići upravo toj populaciji.

Grad za primer - Bosilegrad!

Bosilegrad je među prvih 10 opština u Srbiji po vakcinaciji, jer je u njemu vakcinisano oko 60 odsto punoletnog stanovništva, a lider je u vakcinaciji mladih pošto je procenat vakcinisanih u populaciji između 18 i 30 godina 26,1, izjavila je premijerka Ana Brnabić prilikom posete ovoj opštini.

Navela je da je nažalost republički prosek vakcinisanih u ovom uzrasnom dobu i dalje mali i iznosi samo 17 odsto.

Prema njenim rečima, veliki odziv za vakcinaciju u Bosilegradu zaslužan je i za to što u ovoj opštini u poslednjih mesec i po dana nije bilo novih slučajeva obolevanja od koronavirusa.

Upozorava da, ako se ne vakcinišemo u dovoljnom broju, godinama nećemo izaći iz ovog problema, a ako budemo spori u vakcinaciji, dajemo prednost virusu da mutira, pa postojeće vakcine neće biti dovoljno sredstvo za suzbijanje virusa.

- Vakcinacija je jedini način da se spasu ljudski životi i zdravstveni sistem - kaže Lončar, uz podsećanje da u našu zemlju stiže i peta vakcina, „Moderna“, koja je pokazala odlične rezultate.

Lončar ukazuje i na to da nije dovoljno da se samo u jednoj zemlji vakciniše dovoljan broj ljudi jer virus ne zna za granice.

Zato nam je, kako kaže, i po tom pitanju potrebna saradnja u regionu kakvu smo već imali, i u tom smislu navodi da su u BiH, u znak zahvalnosti za donirane vakcine, odlučili da zdravstvenim radnicima iz Srbije daju vaučere za besplatan odmor, a da su za sve građane naše zemlje besplatne putarine u Severnoj Makedoniji.

Zdravstveni radnici - obavezna vakcinacija!

Kaže da se apsolutno zalaže za obaveznu vakcinaciju zdravstvenih radnika i onih koji su u čestom kontaktu sa ljudima, kao što su taksisti, službenici...


Iako se priča da mnogi  zdravstveni radnici odbijanjem da se vakcinišu zbunjuju građane, Lončar kaže da ih nema mnogo.

- Ima jedan deo i to mi nije jasno. Zašto se bavite medicinom ako ne verujete u nju, ako vi hoćete da pomognete nekome, a kažete da je vakcina čipovanje, to je svakako problem - navodi ministar.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading