Ova dva super leka spas su u borbi protiv korone!
Foto: Shutterstock

Kako je saopštio RFZO, u svim kliničkim, kliničko-bolničkim centrima i opštim bolnicama dostupna su dva najnovija leka - "bamlanivimab" i "regeneron" - za lečenje korone. Pomenuti lekovi primenjuju se u prvih deset dana od pojave simptoma i predstavljaju još jednu šansu da se infekcija zaustavi u ranoj fazi bolesti.

Koliko je veliki ovaj podvig Srbije, pokazuju i podaci koje iznosi Sanja Radojević Škodrić, direktorka RFZO.

Ova dva super leka spas su u borbi protiv korone!

Alo

 

- Nismo jedini koji imamo ove lekove, ali smo u samom vrhu. Srbija je četvrta zemlja koja je u upotrebu uvela "bamlanivimab", posle Nemačke, Mađarske i Češke, a treći smo počeli sa upotrebom "regenerona", ispred nas su samo Nemačka i Češka - pojašnjava za Alo! Škodrićeva.

Oba ova leka, inače, veoma su skupa i ne daju se svim pacijentima, već samo onima za koje se proceni u ranoj fazi bolesti da korona za njih može biti fatalna.

Zvanično nije saopšteno koliko je novca izdvojeno za njihovu nabavku, međutim predsednik države Aleksandar Vučić izjavio je svojevremeno da smo unapred platili 40 miliona evra da bi naši pacijenti oboleli od kovidа-19 dobili najsavremeniju moguću terapiju.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading