ALBANCIMA OVO NE IDE U PRILOG Priština će odgovarati za svoje postupke!
Shutterstock

 

Aktuelna kosovska vlada prema mišljenju Grdžaljiua, treba da bude u koordinaciji sa strateškim partnerima prilikom donošenja važnih odluka, poput uvođenja reciprociteta prema Srbiji ili pristupanja inicijativi “Otvoreni Balkan”.  

“Integracije u evropsku porodicu nemaju alternativu, dijalog mora da bude ključni način za rešavanje svih tih problema. Ako mislimo da ćemo biti deo Evrope sa političkim tenzijama to je velika greška, ekonomske integracije nemaju alternativu. Treba da jačamo dijalog, Kosovu ne ide u prilog da se izoluje na ovakav način, daleko je bolje biti deo svega toga i pričati o problemima, da se nađe način kako da se oni reše jer izolacija ne vodi nigde”, ističe Grdžaljiu.

Prema njegovoj oceni, inicijativa “Otvoreni Balkan” pruža podjednake mogućnosti Kosovu kao i ostalim zemljama učesnicama.

Grdžaljiu naglašava značaj uspostavljanja regionalne saradnje koja može doneti znatne promene građanima Kosova i Srbije. 

“Danas se vode borbe oko tržišta i ovo je velika mogućnost jer Srbija, Albanija i Severna Makedonija imaju oko 14 miliona potrošača. To je jedan argument, drugi argument je u tome da niko neće doći pojedinačno da ulaže od investitora u jednu državu i da kroz nju pokrije ceo Balkan. Mislim da je vreme kada Kosovo i Srbija moraju da se oslobode jedni drugih, da gledaju ekonomske perspektive, dijalog da bude najjače oružje, da li će se to zvati CEFTA, "mini Šengen" ili "Otvoreni Balkan" nije bitno. Bitno je da se uklone barijere, da jednom zauvek pokušamo da gradimo budućnost, a ne da se bavimo prošlošću, jer što se više bavimo time mi ćemo ojačati nacionalizam i negativnu energiju u regionu, a to nije garancija za budućnost i nije ono što naši mladi traže”, navodi Grdžaljiu.

On takođe smatra da premijer Aljbin Kurti treba da odustane od uvođenja recipročnih mera prema Srbiji, koje bi prema njegovom mišljenju najviše štete donele samom Kosovu.

Grdžaljiu napominje da takve odluke nisu u duhu normalizovanja odnosa i da treba raditi na uklanjanju, a ne na stvaranju novih barijera između Kosova i Srbije.

“Mislim da premijer Kurti neće ponoviti grešku iz prošlosti. Otvoreno i stručno mogu da vam garantujem da je takvim odlukama daleko više izgubilo Kosovo, politički, ekonomski i psiholški nego što je dobilo. Takve odluke treba da se analiziraju, nema tu euforije, ekonomska saradnja mora biti priotitet, a Kosovu ne ide u prilog da odbije bilo kakvu inicijativu. Moramo otvoreno i argumentovano razgovarati, da se vide načini za eliminisanje barijera. Imamo dijalog 20 godina, ali su problemi još tu, moraju da se rešavaju problemi. Sama činjenica da se razmišlja o uspostavljanju reciprociteta će uticati na pogorošanje odnosa između Kosova i SAD, između Kosova i evropskih država, jer na kraju krajeva Kosovo bez podrške tih strateških partnera ne bi bilo ono što danas jeste i zbog toga svaka odluka mora da bude u kordinaciji i u dogovoru sa njima”, zaključuje Grdažljiu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading