ALBANCI PRAVE SAVEZ PROTIV SRBIJE Gervala u Tirani sa jednim zadatkom – hoće da „ujedini region“
Foto: Ognjen Radošević

Gervala je podsetila Džačku na tenzije na severu Kosova i zatražila koordinaciju u stavu prema Srbiji.

„Svi zajedno treba da utičemo na to da mir i stabilnost u našem regionu ne budu ugroženi. Potrebna nam je bolja koordinacija pet zemalja regiona u odnosu na našeg suseda Srbiju i značajnija, a ne površna saradnja u svim regionalnim procesima", izjavila je Gervala.

Kosovska ministarka u izjavi za medije nije pomenula regionalni projekat tri zemlje, Otvoreni Balkan, ali je naglasila potrebu ispunjenja dogovora postignutih u okviru Berlinskog procesa.

"Na pragu smo potpisivanja regionalnih sporazuma i verujemo da će i Albanija i Kosovo sa svojim otvorenim pristupom Berlinskom procesu, sa svojim odlučnim pristupom biti u stanju da poguraju ove sporazume. Kosovo ima vrlo jasnu orijentaciju prema EU i NATO, i skeptično je prema konkurentnim konceptima prema EU i to naglašavamo na svakom forumu", rekla je Gervala.

Ministarka Džačka je rekla da je Albanija beskompromisan advokat Kosova, da će uvek biti na njegovoj strani, kao i da je budućnost Albanije usko povezana sa budućnošću Kosova. Kako je navela, Albanija je posvećena strateškoj saradnji u spoljnoj politici i usklađivanju akcija kako bi se postigli strateški ciljevi, među kojima ostaje prioritet članstvo Kosova u regionalnim inicijativama i međunarodnim organizacijama. 

Govoreći o dijalogu Kosovo-Srbija, prema agenciji Anadolija, Džačka je rekla da bi rezultat dijaloga trebalo da bude pravno obavezujući sporazum koji omogućava međusobno priznavanje dve zemlje, članstvo Kosova u UN i EU, kao i pravičan tretman manjina, u skladu sa sa Ustavom Kosova. Dodala je i da "rezultat sporazuma treba da bude zahtev za oproštaj i priznavanje zločina od strane Srbije".

Gervala je navela da u se u dijalogu sa Srbijom u Briselu "ne radi o statusu Kosova", već je reč o dijalogu "o statusu odnosa sa Srbijom". 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading