VUČIĆ PORUČIO PRIŠTINI 'Ajmo šibicari, sklanjajte ta "safari" vozila!
ATA Images

Aleksandar Vučić se javnosti obratio nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost i najavio novo jačanje kapaciteta bezbednosnih snaga Srbije sa ciljem odvraćanja svakog agresora.

Predsednik je naveo da će Beograd insistirati na ispunjavanju svih dogovora postignutih uz posredovanje EU.

- Moramo da znamo da li Briselski sporazum postoji ili ne postoji. Tražimo stvaranje Zajednice srpskih opština jer je to suština Briselskog sporazuma. Zahtevamo i oslobađanje Ivana Todosijevića koji je osuđen suprotno odredbama tog sporazuma - rekao je Vučić.

Kako navodi, posredovanje međunarodnog faktora uvek je zakasnelo nakon nasilnih akcija albanske strane, a potom je po pravila naklonjeno Prištini.

Vučić je politiku kojom Albanci i njihovi međunarodni sponzori iznova pokušavaju da naruše interes Srbije i srpskog naroda nazvao šibicarskom.

Predsednik je naveo da bi se u slučaju pristanka na bilo kakve dogovore koji bi legitimisali nasilje Albanaca, ponovo dogodila slična akcija nasuprot Srbije, kao i da tom procesu nema kraja.

- Ako sada popustimo, kasnije će upasti u Valač sa onim svojim "safari vozilima" za koja misle da su mnogo jaki sa njima. Onda dođu sa Zapada i kažu 'ajmo sada kompromis da Albanci povuku teško naoružanje, a njihovo rukovodstvo da ostane u Valaču na Gazivodama. Takvih kompromisa više neće biti i nećemo pristati na politiku nasilja - rekao je Vučić.

On je istakao da je juče dobio predlog od EU i zemalja Kvinte kako bi trebalo da izgleda "tobož kompromisno rešenje", ali da je odbio predlog rešenja krize na Kosovu.

- Odbio sam ga jer nije kompromis i jer to unazađuje Srbiju. Ukratko – to je rešenje po kom 70 odsto onoga što su Albanci nameravali da rade, da bi na to zaboravili, ali bi uveli 20 do 30 odsto mera, gde bi kao mi uspeli više nego oni - objasnio je predsednik Srbije.

Vučić je rekao da je predlog zemalja Kvinte i EU odbio jer mu je dosta politike svršenog čina. Da smo, kako je objasnio, pristali na taj predlog, jedinice ROSU bi bile povučene.

- Nismo ništa prihvatili. Tražimo da se povuku bez uslova. Uzeli bi kao zlatnu sredinu, kao malo navijali za nas, ali bi Albanci uradili šta žele, a to ne može. Ne može - rekao je Vučić.

Rekao je i da svaka čast EU na ponudama, jer je na njima da nude, a na nama da prihvatimo ili odbijemo.

- Ja sam izabrao da kažem ne, iako mi je lakše da kažem da - rekao je Vučić.

Na pitanje šta će Srbija dalje činiti, Vučić kaže da će Beograd ostaviti još malo vremena Albancima i međunarodnoj zajednici da ih ubedi da odustanu od poteza štetnih po mir i stabilnost u regionu, a onda razmotriti svoj odgovor.

- Rešiće se nekako, samo bez ponižavajućih predloga za Srbiju. Mi ćemo gledati da očuvamo mir. 

Vučić je rekao da će Priština morati da nastavi sa sprovođenjem svojih odluka, ali putem sile.

- Ako krenu sa fizičkim nasiljem, mora da reaguje NATO, ako neće NATO, ja sam već rekao neće biti novih pogroma Srba kao 2004. godine, niti novih "Oluja" i "Bljeska" - poručio je Vučić.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Ana

23.09.2021 02:58

Bravo Vućicu👏👏👏👏👏👏👏