VOJSKA LAŽNE DRŽAVE KOSOVO UČESTVUJE U VOJNOJ VEŽBI LAUFER 21: Hrvatska podržava srpske neprijatelje
Hrvatska vojska FOTO: AP Darko Bandić

Ova vežba je deo vežbe "Neposredni odgovor 21", koja se održava u okviru međunarodne vežbe "Branilac Evrope 21", koju predvodi američka vojska za Evropu. Cilj vežbe, navodno je promocija regionalne stabilnosti i sigurnosti, međutim postavlja se pitanje kako se postiže stabilnost učešćem vojske nepriznate države Kosovo.

Pored snaga iz Prištine, u vežbi "Laufer 21" učestvovaće pripadnici NATO i partnera, kao i američke vojske, odnosno deo vežbe biće snage iz Hrvatske, Albanije, Severne Makedonije, Slovenije, BiH i SAD.

Analitičar Branko Radun za Alo! ističe da cilj hrvatske politike jeste legalizacija Kosovske vojske i NATO struktura.

- Hrvatska je dobila još pre nekoliko decenija neku vrstu mandata da pomaže Albance. Ona im je pomagala još pre formiranja OVK pre više od dvadeset godina. Zagreb je podržavao albanski separatizam i sedamdesetih i osamdesetih, tako da njihova saradnja u oblasti vojske ne iznenađuje, to je jedna konstanta hrvatske politike. Svi koji su protiv Srba su njihovi prijatelji. Na različite načine su podržavali formiranje OVK, pa sad formiranje KBS. U tom smislu nema ništa novo i neobično. To se uklapa u tradicionalnu hrvatsku politiku koja je uklopljena i u NATO strategiju na Balkana - kaže Radun i dodaje da je ova vežba jedna vrsta pritiska na Srbiju.

Crnogorci ne šalju pešadiju na KiM

Vojska Crne Gore ove godine ipak neće slati pešadijski vod u misiju Kfora na Kosovu zbog korona krize i restrikcija u budžetu.

Kako su saopštili iz crnogorskog ministarstva, u misiji na Kosovu i dalje ostaju dva predstavnika - jedan oficir vojske i jedan civil iz Ministarstva, kako bi Crne Gora nastavila da doprinosi kolektivnom sistemu odbrane NATO.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Ratko

18.05.2021 23:59

a od koga se vi to slovenci hrvati bosanci branite,uvek ste bile podguzne muve

Влада Костић

06.08.2021 17:14

Hrvatska podržava srpske neprijatelje! kao i uvek do sada.