OPŠTA OFANZIVA Zapad žuri da se otarasi problema Kosova!
Foto: Alo/ilustracija

"Stanje na Balkanu ne može se menjati hohštaplerski i slanjem nekakvih non pejpera, koji su isturena ruka velikih sila, a one misle da treba da gospodare regionom i da ga retuširaju tako da bude u njihovom interesu", poručuje Borisav Jović, bivši predsednik Predsedništva SFRJ.

On smatra da se stvari "ne menjaju na ulicama jer postoji rezolucija 1244, postoji Dejtonski sporazum koje Srbija poštuje, a svi koji imaju nešto protiv, umesto što šalju non pejpere, nek se obrate onima koji su te odluke doneli i koji bi mogli da ih promene, ako se slože". 

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Vladislav Jovanović, kaže u emisiji "Svet sa Sputnjikom" da su od početka rastakanja Jugoslavije figurirala dva koncepta: multietničnosti koji su branili ideolozi ljudskih prava, i nacionalnih država, a prevladao je prvi jer je dozvoljavao veću  mogućnost za mešanje u unutrašnje odnose delova odvojenih od bivše Jugoslavije i činio ih i lakšim za brzo pridobijanje za ulazak u NATO i EU.

Jovanović napominje da su ta dva koncepta ostala u igri, a time objašnjava i dva non-pejpera koja su nedavno lansirana kao predlozi za preuređenje regiona, tačnije Kosova i Bosne i Hercegovine.

„Razlog tome je, između ostalog, to što oni žure jer su krenuli u veliku geopolitičku ofanzivu protiv drugih suparnika, Rusije i Kine, jer su smatrali da razbijena Jugoslavija i svi njeni delovi pripadaju samo njima. Ali su pogrešili što su odlagali prijem u EU, a forsirali NATO. Sad su u problemu jer je Srbija izrasla u značajan činilac i osnažila svoju nezavisnu politiku i vojnu neutralnost i doživela neku vrstu renesanse u gledanju ovih činilaca na nas“, obrazlaže bivši ministar Jovanović, napominjući da je tome dosta doprinelo i to što se Srbija dobro pokazala u borbi protiv pandemije.

Kako kaže, srpska politika održavanja dobrih odnosa sa svim zemljama donela je plodove i poene, "ali i zavist a možda i nezadovoljstvo što se mala zemlja na Balkanu afirmiše kao nezavisna jer - sutra može da postane zarazan primer i za neke druge".

„Jačanje ukupnog položaja Srbije prema drugim velikim silama i u ekonomskom smislu otežava vršenje snažnijih unutrašnjih i spoljnih pritisaka. Moraju mnogo delikatnije da deluju sa nama i onda pokušavaju da nas pridobiju ofanzivnom šarma, što govori da nas više uvažavaju a s druge strane pokazuju i njihovu ofanzivnost da izmene konačno stanje na Balkanu na našu štetu. Non pejperi treba da nas izvuku iz školjke i otvore naša razmišljanja prema jednoj ili drugoj opciji koju nude“, sumira Jovanović za Sputnjik.

Kliknite za više vesti

Komentari (1)

Loading