Grdžaljiu: Bez velikih očekivanja od ekonomskog plana Kurtijeve vlade
EPA/KENZO TRIBOUILLARD

Ekonomski stručnjak Safet Grdžaljiu za Kosovo Onlajn ocenjuje da je Kurtijeva vlada identifikovala dva prioriteta u svom programu, koji se odnose na upravljanje pandemijom i ublažavanju ekonomskih i socijalnih posledica, dodajući da su politička stabilnost, reforme, implementacija zakona i vladavina pravde najvažniji indikatori ekonomskog prosperiteta na Kosovu. 

Grdžaljiu kaže da je ekonomski deo programa vlade Aljbina Kurtija afirmativan, ali da ne treba gajiti velika očekivanja jer ima mnogo nagomilanih problema iz prošlosti.

“Ono što nedostaje programu je to što nema detaljnijeg obrazloženja šta će biti u kojoj vremenskoj dimenziji, prioriteti moraju biti kratkoročni, srednjoročni i dugoročni. Prioritet je svakako vakcinacija, a onda se može raditi na ekonomskoj sanaciji. Biće velikih izazova, ali prednost je to što imamo većinu u vladi i skupštini, što do sada nije bio slučaj i to daje nadu da će biti sitnih podsticajnih koraka, ali ne treba previše očekivati jer ima puno problema nasleđenih iz prošlosti”, kazao je Grdžaljiu.

U upravljačkom programu vlade između ostalog se navodi da je jedna od mera koju će preduzeti izvršna vlast podrška ljudima koji su ostali bez posla. Predviđeno je i povećanje minimalne zarade na 250 evra, iako je premijer Aljbin Kurti, tokom prethodnog mandata obećao da će minimalna zarada na Kosovu iznostiti 350 evra. Zbog toga pojedini predstavnici radnika na Kosovu izražavaju nezadovoljstvo.

Sa druge strane, Grdžaljiu objašnjava da je za povećanje minimalnih zarada neophodno i povećanje u budžetu, te dodaje da će biti potrebno vreme da se one povećaju na 350 evra.

“To je prvi indikator da nema dovoljno novca u budžetu da se to poveća na 350 evra. Osim toga imamo veliki broj veterana OVK koji nezasluženo dobijaju novčanu nadoknadu i ako se poveća prosečna plata onda se automatski otežava situacija u budžetu. Zbog toga moramo biti pažljivi, daleko je bolje da se ide korak po korak, kako ne bi upali u ekonomsku blokadu”, navodi Grdžaljiu.

Napominje da je ključ rešavanja svih problema na Kosovu vladavina zakona i pravde. 

“Ekonomski razvoj je usko povezan sa vladavinom zakona i pravde jer bez toga ćemo biti daleko od evropskih integracija, ekonomske stabilnosti, bez toga nećemo imati atraktivnost za strane ulagače, jer su politička nestabilnost i manjkavost vladavine zakona i pravde doveli Kosovo u ovo stanje u kojem je sada”, zaključuje Grdžaljiu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading