PALA SRPSKA "SPAJDERMEN" BANDA U ITALIJI Upadali u stanove bogatih i pljačkali
EPA/TINO ROMANO

Za žrtve su birali i pokrali niz poznatih ličnosti.

Među njihovim žrtvama su fudbaler Intera Ašraf Hakimi, najpoznatija italijanska novinarka Dileta Leote i influenserka Eleonora Inkardone.

Plen ove bande procenjen je na više 150.000 evra.

- Najmlađi među lopovima ima samo 16 godina. On je osuđen na sudu za maloletnike na godinu i četiri meseca zatvora. Ostali članovi bande su sklopili sporazume o priznanju krivice i osuđeni su na kazne između dve godine i četiri meseca i tri godine i dva meseca zatvora, uz novčane kazne od 600 do 1.000 evra - preneo je italijanski InterNapoli.

Uzimali "roleks" satove, luksuzne torbe i nakit

Bandi se pripisuje da su od influenserke Eleonore Inkardone i prelepe sportske novinarke Dilete Leote, pored koje navijači zaboravljaju na utakmicu, u čuvenom modnom distriktu Korzo komo u Milanu ukrali "Roleks" satove, brendirane torbe i garderobu, kao i nakit. Prilikom hapšenja kod njih je nađeno i 14.000 evra u kešu. Prvi od članova bande uhapšen je u Vićenci nakon pokušaja pljačke kuće lokalnog biznismena. Ubrzo su lisice na ruke stavljene još trojici.

Srpska banda dospela je u centar pažnje javnosti 2020. Birali su žrtve preko Instagrama, pažljivo pratili i proučavali gde se nalaze njihovi domovi i raspored prostorija. U akciju su kretali kada bi odabrane VIP ličnosti otišle na putovanja, što su objavljivale na ovoj društvenoj mreži.

Mediji su ih prozvali spajdermenima zbog načina pljačke. Peli su se po zidovima sa spoljne strane da bi došli do prozora, kroz koje su ulazili u domove žrtava. Osumnjičeni su identifikovani i uhapšeni zahvaljujući video-snimcima sa sigurnosnih kamera. Na snimcima se vidi kako se jedan lopov popeo na prvi sprat zgrade i ušao u stan preko francuskog balkona. Nakon toga je otvorio vrata drugoj dvojici saučesnika, koji su čekali ispred. Četvrti je čuvao stražu i imao zadatak da ih upozori ako neko naiđe.

 

Kako su naveli italijanski mediji, banda je pala i zahvaljujući iskazu čuvara parkinga, kome su navodno platili 20 evra da im pripazi automobil dok su išli u akciju. Taj čuvar je otkrio i da su imali i spoljne saradnike, među kojima je bila i jedna Rumunka.

"Tamo sam i ja bila"

Kako navode lokalni mediji, rumunska državljanka koja je bila spoljni saradnik ove ekipe pala je zahvaljujući hvalisanju. Rumunka je nakon hapšenja dela bande, što je objavljeno u italijanskim medijima, rekla svojoj drugarici: "Tamo sam i ja bila." Nije objavljeno da li je i ona sklopila sporazum sa tužilaštvom.


- Snimljeno je da su imali podršku još jedne žene i muškarca, koji su ostali napolju. Rumunska državljanka snimljena je kako priča sa čuvarom parkinga i daje mu novac da pripazi kola. Inspektori su pronašli čuvara i ubedili ga da priča s njima - preneli su italijanski mediji.

- Siguran sam da su muškarci Srbi, a da je žena Rumunka. Prepoznao sam ih po jeziku kojim su govorili - rekao je čuvar policiji.

Njegov iskaz je omogućio da policija dođe do ključnih dokaza i stavi tačku na istragu protiv ove bande.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading