RAZOTKRIVENA ŽITNA MAFIJA Nastavljena akcija otkrivanja i hapšenja privrednika koji su otuđili robu iz državnih rezervi
Alo

Još jedna pronevera otkrivena je juče, uhapšen je V. M. (61) zbog postojanja osnova sumnje da je zloupotrebio položaj u privrednom društvu „Agroomega“ iz Žablja. Pretpostavlja se da je u periodu od 1. januara do 14. aprila 2022. otuđio 7.270 tona merkantilnog kukuruza i 2.393 tone merkantilne pšenice, u vlasništvu Republičke direkcije za robne rezerve, koja mu je bila poverena na čuvanje. Tako je, kako se sumnja, oštetio Republičku direkciju za robne rezerve za 353.664.787 dinara.

Kako je moguće da je ovolika količina merkantilnog žita otuđena iz robnih rezervi za Alo! je komentarisao agroekonomista Milan Prostran.

RAZOTKRIVENA ŽITNA MAFIJA Nastavljena akcija otkrivanja i hapšenja privrednika koji su otuđili robu iz državnih rezervi

Alo

 

- Kad sam bio savezni funkcioner u velikoj Jugoslaviji, takvih slučajeva nije bilo, a robne rezerve bile su isključivo u državnim objektima. Sada država ima robne rezerve koje drži u skladištima, kako svojim, tako i kod privatnika. To moraju biti licencirani skladištari, što znači da oni imaju adekvatne objekte koji ispunjavaju propisane uslove. Trenutno država ima ugovore sa oko 100 njih. Po zakonu o robnim rezervama dvaput godišnje se obavlja kontrola, a sada se moglo pretpostaviti da je došlo do pronevera, s obzirom na to da je stanje na svetskom tržištu nestabilno - rekao je Prostran, i dodao da se moglo pretpostaviti da će zbog enormno visokih cena pšenice, kukuruza, sirovog ulja ljudi skloni malverzacijama probati da zloupotrebe situaciju.

Idealno bi bilo, ocenjuje Prostran, da se kontrole sprovode na svaka tri meseca:

- To bi, istina, koštalo državu koja bi morala da plaća više inspektora, ali je to daleko manji trošak od ovih stotina miliona štete koja je sada napravljena. Oni po zakonu sada moraju da nadoknade robu, ali kako da je nadoknade kada su u zatvoru?

Da podsetimo, 2013. godine kontrolisano je 77 silosa, a u 18 uopšte nije bilo pšenice i kukuruza. Šteta je procenjena na više od 20 miliona evra, odnosno, nedostajalo je 50.000 tona pšenice i 30.000 tona kukuruza.  Nadležni su objavili da je sistem prevara dobro uigran, a tadašnji ministar trgovine Rasim Ljajić ukazao je na metodu duplog dna. Prema njegovim rečima, drugi sistem prevare bilo je međusobno pozajmljivanje.

- Kada se čuje da kontrola dolazi kod mene, ja od vas pozajmim žito. Onda ja vama to vratim kada je kontrola kod vas. Neki su čak skidali merdevine sa skladišta da kontrolor ne bi mogao da vidi ima li žita - objasnio je tada Ljajić.

 

Najčešće prevare kod vertikalnih skladišta

Prema rečima Milana Prostrana, kriminalne radnje povezane sa žitom i ostalim robnim rezervama najčešće se dešavaju kod vertikalnih skladišta.

- Reč je o čuvenom duplom dnu jer je teško utvrditi da li ono postoji ili ne. Skladištar svesno i organizovano pravi skladište s kojim će moći da obavlja kriminalnu radnju, odnosno, marifetluk - kaže Prostran.

 

Šta sve imamo u rezervama

Kukuruz

Pšenica

Ulje

So

Pirinač

Grašak

Pasulj

Nafta 20.000 tona

Benzin 18.600 tona

Mazut 7.000 tona

Evro dizel 42.500

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading