PRESUDA ZA PAD VISEĆEG MOSTA U OVČAR BANJI Građevnski inspektor dobio godinu i po dana zatvora
Foto: RINA

Sudsko veće Višeg suda u Čačku oglasilo je inspektora krivim za događaj koji se odigrao 13.10.2022. godine, a u kojem su život izgubile Milena Erić (65) i Ljubica Mijatović (72).

Podsećamo, toga dana u prepodnevnim satima grupa hodočasnika iz Zvornika u Republici Srpskoj je krenula u posetu manastirima u Srbiji, a u Ovčar Banju su svratili kako bi napravili pauzu i posetili manastire i u Ovčarsko kablarskoj klisuri. Dva autobusa, sa 115 putnika, su se zaustavila na proširenju uz magistralu, a putnici su se odmah potom uputili ka visećem mostu kako bi prešli Zapadnu Moravu i došli do manastira Nikolje, sa druge strane reke. Sa hodočasnicima je bilo i nekoliko sveštenika. 

Prema optužnici Višeg javnog tužilaštva u Čačku okrivljenom se stavlja na teret teško delo protiv sigurnosti građana, odnosno da inspekcijski nadzor nije obavio u roku od 15 dana, kao i da na mostu nije istakao rešenje o zabrani upotrebe. 

Odluku da inspektora osudi na kaznu ispod zakonskog minimuma, predsedavajući Većem sudija Saša Mitrović je obrazložio činjenicom da uvažćava najveći deo argumentacije odbrane te da je imao dilemu prilikom određivanja kazne, imajući u vidu tešku posledicu koja je nastala. Sudija smatra da je inspektor odgovoran, ali da nije najodgovorniji. Onima koji nisu optuženi, ne može da sudi, rekao je čitajući presudu. Na odluku čačanskog suda odbrana će Apelacionom sudu u Kragujevcu uložiti žalbu. 

- Ja se kao branilac ne slažem sa takvim stavom suda niti sa obrazloženjem koje je sud izričući presudu dao. Naravno da ćemo se žaliti sa svom argumentacijom koja je bila i pred sudom u Čačku na raspolaganju. Sama odluka o visini kazne, koja je ispod granica minimuma, dovoljno govori koliki kompromis je ovde učinjen – kazao je, čačanski advokat Goran Stamenić, branilac okrivljenog.

BONUS VIDEO

 


 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading