NASTAVLJA SE SUĐENJE OCU IZ PAKLA Mučio je ćerku 8 godina, evo koja ga kazna očekuje!
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Danas se nastavlja suđenje ocu Urošu Pašajliću, koji je optužen za zlostavljanje i zanemarivanje svoje osmogodišnje ćerke, nakon što je njegova bivša partnerka prijavila nasilje u porodici i sumnju da je devojčica zatvorena u stanu. Advokat Milan Popović govori o očekivanjima u vezi sa ishodom suđenja, ističući da je krivični postupak i dalje u toku te da važe pretpostavke nevinosti.

- Pre svega treba imati u vidu da se okrivljenom na teret u ovom predmetu stavlja izvršenje dva krivična dela, krivično delo zapuštanja i zanemarivanja maloletnog lica iz člana 193 krivičnog zakonika i krivično delo nasilja u porodici iz člana 194 krivičnog zakonika, navodno učinjeno prema njegovoj maloletnoj supruzi. Naravno kažem navodno imajući u vidu da je krivični postupak i dalje u toku, te da važe pretpostavkI nevinosti kao i u svakom drugom postupku - rekao je Popović.

Optužbe i moguće kazne

Prema rečima advokata Popovića, optuženi se suočava sa dva krivična dela - zapuštanje i zanemarivanje maloletnog lica, kao i nasilje u porodici. Optuženi je priznao krivično delo zapuštanja i zanemarivanja maloletnog lica, ali se očekuje da će biti izvedeni dodatni dokazi kako bi se potvrdilo ovo priznanje.

Ukoliko se utvrdi da je krivično delo izvršeno u osnovnom obliku, kazna može biti do tri godine zatvora. Što se tiče nasilja u porodici, minimalna kazna je tri meseca, a maksimalna čak deset godina, ukoliko je oštećena pretrpela teške telesne povrede.

- Što se tiče ishoda, i ovo možemo posmatrati iz ugla ova dva krivična dela. Ako govorimo o krivičnom delu zapuštanja i zanemarivanja maloletnog lica, ako sam dobro razumeo, okrivljeni je već priznao ovo krivično delo, ali pored tog priznanja očekujem da će se izvesti i drugi dokazi kako bi se potvrdilo to priznanje - saslušanje verovatno oštećene i na ove okolnosti, saslušanje policijskih službenika koji su pronašli maloletnu devojčicu, ukoliko naravno bude potrebe i tako dalje i tako dalje. Ukoliko se utvrdi da je on izvršio ovo krivično delo u osnovnom obliku, kazna je do tri godine zatvora.

Detalji o suđenju

Advokat ističe da postoji razlika u iskazima okrivljenog i oštećene, te se očekuje detaljnije dokazivanje u vezi sa krivičnim delom nasilja u porodici. Nakon izvršenog dokaznog postupka, ukoliko sud utvrdi da je okrivljeni izvršio oba krivična dela, izreći će se kazna za oba dela, a zatim i jedinstvena kazna.

- Što se tiče krivičnog dela nasilja u porodici, ovde je situacija malo drugačija. Čini mi se da se iskazi okrivljenog i oštećene razlikuju, tako da nas očekuje malo detaljnije dokazivanje. Međutim, ukoliko se utvrdi da je izvršio i ovo krivično delo, minimalna kazna je tri meseca, a maksimalna deset godina ukoliko je oštećena pretrpela teške telesne povrede. Postoji i teža kazna, ali to je ukoliko je došlo do smrtnog ishoda, što ovde nije slučaj. U svakom slučaju, nakon izvršenog dokaznog postupka, ukoliko sud na nesumnjiv način utvrdi da je okrivljenI izvršio oba krivična dela, izreći će se kazna i za jedno i za drugo krivično delo, a nakon toga i jedna jedinstvena kazna.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading