HIRURG SA VMA TUKAO ŽENU 27 DANA, A ONA TRAŽILA DA GA SUD OSLOBODI Postoji objašnjenje zašto žene odustaju od gonjenja
Foto: Printscreen/Društvene mreže

Ivana O, supruga Nikole O, hirurga sa VMA koji se sumnjiči za nanošenje teških telesnih povreda i zlostavljanja koje je, kako se sumnja, trajalo 27 dana, odbila je pred sudom da svedoči protiv supruga i zamolila sud da ga pusti da se brani sa slobode. Međutim, sud je taj predlog odbio i Nikolu O. ostavio u pritvoru.

Psiholog Leo Ivanišević objašnjava da se ovakve situacije dešavaju jer žrtve koje su pretrpele nasilje često ne žele da nastave dalje sa suđenjem.

- Žrtva u jednoj varijanti želi da se to sve završi. Ako je nasilnik imućan on je spreman da se preganja sa vama dok vas ne uništi u želji da spasi svoju reputaciju. Ljudi koji se upuste sa nasilnicima u sudske postupke, ne žele dalje da se sude, žele da što pre odu iz njihovog života, a ukoliko se vrate nasilniku to je obično zato što veruju da on može da se promeni, ili zbog dece i porodice, ali je pitanje šta je toj deci zaista potrebno? - rekao je Ivanišević, prenosi Blic.

"Kao kockanje i dopaminska zavisnost"

Ističe i da je jako teško pomiriti dve suprotstavljene strane.

- Osoba koja je u jednom momentu bila dobra, vi ne možete da verujete da ona može da bude nasilna u drugom momentu. Ti ružni ispadi zapravo postaju pravilo, a lepi momenti budu sve ređi. Kada se nalazite u nepredvidljivom okruženju, niste sigurni kada ćete dobiti batine a kad će vam biti lepo. To je kao kockanje i dopaminska zavisnost. Niste sigurni kada ćete dobiti nakit, a kada batine. Svaki sledeći put vi se nadate da će on biti dobar prema vama, ali to se neće desiti - objašnjava Ivanišević.

Psiholog Leo Ivanišević ističe da ovakvi nasilni odnosi često počnu kao "bajka".

- Ostajemo zbog dece, ostajemo zbog porodice, ok, to mogu da budu validni razlozi, ali je tu onda stvarno pitanje šta je porodica, šta toj deci stvarno treba i kako će to ispasti. Takođe, šta je važno? Kognitivna disonanca. Dakle, nijedan od tih odnosa ne počinje katastrofalno. Naprotiv, oni počinju kao bajka. Zapravo, osobe koje su sklone nasilju, kada uvlače nekoga u odnos, mu poklone sve što bi taj neko ikada želeo. I onda je jako teško pomiriti te dve suprotstavljene strane. Da ta osoba koja je u jednom trenutku bila tako dobra i divna prema vama, u sledećem trenutku je nasilna prema vama - kaže psiholog.

Problem je i što se nasilje često ne karakteriše tako, već ga žrtva vidi kao "ispad".

- Onda dolazimo do drugog mehanizma koji upravo ima veze sa tom dopaminskom zavisnošću i tim traumatskim vezivanjem. Jer vi kada se nalazite u nepredvidivom okruženju, gde niste sigurni kada ćete dobiti nagradu, a kada ćete dobiti batine, u stvari vas to vezuje još više za onoga sa kim ste u odnosu, zato što isti je mehanizam kao i sa kockanjem. Svaki naredni put bi mogao biti taj put. Držite se vrlo površnog kontakta, ne dozvoljavate da vas to dotiče i nađete druge izvore podrške u svom životu negde izvan. Zašto bi neko trpeo nasilje? Nekada je zbog dece, nekada je opet zbog stambenog prostora, zbog imovine. Mi nismo tu opet da sudimo te odluke. To je odluka koju donosi za sebe, ali svako postavlja svoje granice i vidi dokle može - kaže Ivanišević.

Postavljanje granica

Ivanišević kaže da je najvažnije postaviti granice.

- Dakle, to je glavna stvar. Nećete opstati pored takve osobe, niti ćete uspeti da pobegnete od takve osobe ako ne uspete da rešite problem sa granicama koje vi imate i preuzmete odgovornost za vašu dobrobit.

Ističe i da nasilnici gotovo nikada ne preuzimaju odgovornost za svoja dela.

- Oni nikada nisu krivi, neko je njih isprovocirao, neko je njih razbesneo i tako oni razmišljaju i stvarno istinski veruju da su oni ispravni. Tako, možete da opravdate svaku glupost koju napravite. Za ovo je neophodna stručna pomoć, a ti razgovori obično budu neka vrsta manipulacije i lažnih obećanja koja se nikada ne ostvare - rekao je psiholog Leo Ivanišević.

Odbila da svedoči protiv supruga

Na ročištu I. O. je trebalo da ispriča kroz kakvu torturu prošla u januaru, februaru ove godine, međutim ona je iskoristila zakonsko pravo i odbila da svedoči protiv supruga.

- Hoću da obrazložim zbog čega sam se odlučila na korak. Prošlo je dosta vremena i našoj deci potrebna su oba roditelja. Medijska eksponiranost slučaja loše utiče na decu, imali su mnogo neprijatnih situacija. Oni čitaju sve što mediji pišu, te želim da se ova agonija završi - rekla je ona.

Kako je kazala ona je tražila tužiocu da deca oca viđaju van pritvora, te i da deci otac strašno nedostaje.

- Ukazujem im a će tata doći i da će se vratiti. Vreme je prošlo, Nikola i ja smo imali vremena da razmislimo o odnosu i da ćemo sve uraditi zbog naše dece. Ovo govorim kao majka - rekla je ona.

Ivana je nesporedno nakon što je završila svedočenje izašla iz suda zbog dece. Istakla je da se ne pridružuje krivičnom gonjenju i da ne ističe imovinsko pravni zahtev.

Podsetimo, žena je nakon prijave nasilja izjavila da "zlostavljanje traje 27 dana i da ga je jedva preživela".

Pretučena žena je naknadno izjavila da je suprug od početka godine u porodičnom stanu više puta fizički i psihički zlostavljao, tukao, pretio ubistvom, urinirao po njoj, davio kablom pri čemu je zadobila teške povrede - prelom četiri rebra, prelom nadlaktice i hematome.

Optuženi Nikola je nedavno izneo svoju odbranu i ispričao detaljno šta se dogodilo.

BONUS VIDEO

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading