SRBI IZVELI MILIONSKU PREVARU  Francuska policije nakon tri godine razbila porodicu prevaranata
Tanjug/Ap

U hapšenje i raskrinkavanje klana učestvovalo je više policijskih sektora, a privedeni su osumnjičeni u Parizu i Bordou.

Le Parisien piše da je klan, tj. porodica navodno bila umešana u veliki "rip deal" u Francuskoj i Evropi. Počinjena dela povezana sa prevarom organizovane bande. 

Nakon tužbe jednog od prevarenih u Dordonju, Istraživački odsek Bordoa (SR) počeo je da istražuje ovaj slučaj, a javno tužilaštvo predalo je slučaj JIRS-u (specijalizovana međuregionalna nadležnost). Procenjena visina prevare je više od milion evra.

 

SRBI IZVELI MILIONSKU PREVARU  Francuska policije nakon tri godine razbila porodicu prevaranata

EPA/IAN LANGSDON

 

"Rip deal" je prevara koja se sastoji u ulivanju poverenja žrtvi, prilikom predlaganja investicionih transakcija sa ciljem krađe gotovine ili dragocenosti zamenjujući ih falsifikatima. Inače, reč je o prevari koja se brzo širi u oblasti kriptovaluta. Upravo su sumnje u otuđivanje kripto-aktivne valute dovele istražitelje na trag ovoj porodici.

 Osumnjičeni su se navodno predstavljali kao bogati investitori.

 Sebe su nazivali Filip Pikte, Aleksandar Karlštajn, Ričard fon Štajn. Ubeđivali su svoje žrtve da se sastanu sa njima u luksuznom hotelu ili restoranu van Francuske. Ovo je slučaj žrtve čija je tužbe prva stigla kod istražitelja. Navodno je kontaktiran u julu 2019. i izgubio je ekvivalent od milion i po evra u kriptoaktivi tokom sastanka u Milanu.

Tokom ovog sastanka, žrtva je ustupila kripto-sredstva (bitcoins, Ethereums, USDC) u zamenu za kofer falsifikovanih novčanica. Od decembra, istražitelji su identifikovali još dve žrtve, među kojima je i Amerikanac koji je takođe sreo ovu grupu u Milanu. S druge strane, lopovi su želeli da imaju garanciju da je njihova žrtva solventna. Tada su zamolili žrtve da otvore digitalni novčanik.

 Zatim su uspeli da isprazne ovaj "novčanik" tako što su dobili ključ za pristup ili šifru, a sve jer bi izmislili razlog da bi se na kratko poslužili telefonom žrtve.

 U luksuznoj kući klana, istražitelji su otkrili skrovišta, luksuzni nakit, satove, uključujući Patek Philippe, vredan 130.000 evra. Pronađeno je 58.000 evra u gotovini, dva porše vozila, bentli, 280.000 evra u kripto-aktivi (koja je od tada prebačena na račun Agrasc-a, agencije za upravljanje i povraćaj zaplenjene i konfiskovane imovine) i lažna dokumenta.

 Inače, kako prenose mediji, među uhapšenima je i bio muškarac sa inicijalom M, star 72 godine. Ali on se loše osećao i mera mu je ukinuta tokom hospitalizacije. Kada je izašao iz bolnice, nestao je i, prema saznanjima Le Parisien-a, u bekstvu je u Srbiji.

 

 

 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading