GODINU DANA OD SMRTI MATEJA PERIŠA: Istinu odneo sa sobom u grob, da li će ova pitanja zauvek ostati bez odgovora?
Foto: Alo/Foto: Alo ilustracija M.J.

Grupa mladića doputovala je iz Splita kako bi dočekali Novu godinu u Beogradu, ali se provod završio tragedijom kada je Matej bez objašnjenja istrčao iz kluba "Gotik" i dotrčao do Savske promenade.

Policijski službenici pregledali su stotine sati materijala, snimaka sa svih nadzornih kamera sa trase kretanja Periša i okoline i na osnovu njih napravili rekonstrukciju njegovog kretanja, od trenutka izlaska iz pravca Beton hale u 1.43 sati do momenta silaska do Save, u 1.52 sata posle ponoći, odakle mu se gubi svaki trag.

Prijatelji Mateja Periša (27) i dalje se opraštaju od njega - Alo.rs

Na osnovu pregleda svih snimaka, jasno je da Matej Periš, od trenutka izlaska iz Beton hale, sem taksiste koga je zaustavio i sa kojim je policija obavila razgovor, nije bio u kontaktu i interakciji ni sa jednim drugim licem.

Neka pitanja u vezi sa ovim slučajem zauvek će ostati bez odgovora

Zašto je izašao iz kluba sam, u majici kratkih rukava? Zašto je trčao i pokušavao da zaustavi taksi, zašto je ušao u reku, kao i zbog čega je zvao Maju Soptu, svoju sugrađanku, uoči nestanka?

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina intenzivno su tragali za njim i preduzimali sve mere i radnje kako bi ga pronašli i rasvetlili sve činjenice i okolnosti nestanka.

Na pronalasku hrvatskog državljanina Mateja Periša bili su angažovani pripadnici Policijske uprave za grad Beograd, Ronilačke jedinice Žandarmerije, Uprave kriminalističke policije, Policijske ispostave za bezbednost na rekama, kao i sve policijske stanice na teritoriji grada Beograda .

Telo Mateja Periša pronađeno je u Dunavu kod Ade Huje.

DNK materijal potreban za identifikaciju uzet je odmah po izvlačenju tela mladića iz Dunava u Beogradu. DNK je upoređen sa DNK Nenada Periša, oca Mateja Periša.

Forenzičar Ristić je objasnio i da je proces saponifikacije doprineo tome da je bilo jasno da se radi o Mateju Perišu.

- Telo je nađeno posle pet meseci. Ono je sačuvano. Nije bilo toliko u fazi raspadanja, zato što je bilo u vodi i zato što se posle dva meseca pronalaska tela događa jedan proces, a to je saponifikacija leša. Ono konzervira taj leš.

Na površini kože se pojavljuju soli, koža postaje klizava i glatka, i sva ta saponifikacija dešava se ka unutrašnjim organima.

Hoću da kažem da unutrašnji organi stradaju više nego spoljašnji, odnosno koža - objasnio je Ristić.

Forenzični značaj saponifikacije je u tome što oblik tela biva dugo održan što olakšava utvrđivanje uzroka smrti kao i identifikaciju.

- Odeća je ostala sačuvana. Ovde efekat vode stvori saponifikaciju. Telo se jako sporo raspadalo u vodi, bilo je 2, 3 stepena i to je doprinelo tome.

Najviše promena na telu se događaju od 20 do 30 stepeni Celzijusa. Ali, govorimo o telu koje se nalazi na otvorenom, u vodi je to sasvim drugačije - objasnio je Ristić.

Matej je ispraćen uz pesmu Olivera Dragojevića “Moj lipi anđele” - Alo.rs

Dok je temperatura niska, telo je na dnu, kada temperatura skoči dolazi do bržeg truljenja unutrašnjih organa. Stvara se efekat balona, i telo isplivava ka gore.

Ali, ni to nije to što je Mateja Periša držalo toliko pod vodom. On se verovatno zakačio na neki objekat ili nešto što je bilo na dnu reke - zaključio je forenzičar Časlav Ristić.

Obdukcijom koju je po nalogu Višeg javnog tužilštva u Beogradu obavio Institut za sudsku medicinu konstatovano je da na telu Mateja Periša nema povreda kostiju glave, vrata, trupa ni udova. 

- Istovremeno, rezultati toksikoloških analiza su pokazali prisustvo toksičnih koncentracija amfetamina u krvi i organima, uz prisustvo etil alkohola. Takodje, u uzorku kose je identifikovan kokain i benzoilekgonin u tragovima - saopšteno je u tužilaštvu.

Nema dileme da je smrt nastala utapanjem - Alo.rs

Komisijsko veštačenje obavila su tri veštaka, lekara specijalista sudske medicine.

Matej Periš je sahranjen u Splitu, u krugu porodice prema želji njegovog oca Nenada, a u večernjim satima na splitskoj Rivi od nastradalog mladića oprostili su se prijatelji i sugrađani. 

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading