STRUČNJACI ĆE OTKRITI OVE TAJNE MATEJEVOG TELEFONA Epilog slučaja nikada bliži
Foto: Printscreen/instagram

Kako za medije objašnjavaju stručnjaci za telekomunikacije, iz pronađenog telefona najverovatnije se mogu izvući gotovo svi podaci, iako je telefon skoro pet meseci bio u vodi, a najvažniji mogu biti fotografije i snimci iz kobne noći.

Potraga za Splićaninom Matejom Perišem, kome se 31. decembra 2021. tokom proslave Nove godine u Beogradu izgubio svaki trag, konačno je obustavljena posle pet i po meseci, nakon što je njegovo telo pronađeno u Dunavu, kod Ada Huje. Obdukcija je razrešila misteriju o načinu nastupanja Matejeve smrti i utvrđeno je da se dvadesetsedmogodišnji Splićanin utopio u ledenom Dunavu, ali glavno pitanje - zašto je uopšte te noći Matej ostavio prijatelje, istrčao iz kluba i potom ušao ili upao u vodu, može dobiti odgovor nakon analize njegovog telefona.

"Kartica može da se spasi i sa nje mogu da se izvuku podaci"

 

Prema rečima sudskog veštaka Branislava Blagojevića, ono što je za početak najbitnije jeste u kakvom stanju je telefon koji je pronađen zajedno sa telom, te da li ima nekih mehaničkih oštećenja na istom.

- U 99 odsto slučajeva u kojima sam ja radio sa takvim ili sličnim telefonima, od telefona ne ostane ništa, posebno ako je ovako dugo u vodi. Ipak, kartica može da se spasi i posle toliko vremena, i sa nje MUP može da očita podatke, posebno one od poslednjih nekoliko dana koji će, i te kako, značiti u istrazi - priča za "Blic" Blagojević.

Kada je o samim karticama reč, sudski veštak Mile Petrović objašnjava da se njihovim ispitivanjem bave određene naučne institucije, te da sama procedura traje oko tri meseca.

- Kartica se može očistiti od blata, vode, svega. Sama procedura traje oko mesec dana, međutim, sudeći prema pritiscima medija i celokupne zainteresovane javnosti, verovatno će u slučaju Mateja to trajati i kraće - priča Petrović.

Za samu istragu pronađenog Matejevog telefona bitne su i bazne stanice koje prate kretanje korisnika pametnih mobilnih telefona, pa će i one biti uzete u obzir prilikom rasvetljavaja ovog slučaja.

- Podaci sa bazne stanice su jako precizni, sa njima nema greške. U Beogradu imamo nekoliko hiljada baznih stanica, tako da, gde god da se nalazite, bićete locirani, a to nema veze sa tim da li ste naš ili strani državljanin. Ove bazne stanice registruju oko 60 parametara, najbitniji su oni koji se bave saobraćajem, dok su u slučaju Mateja verovatno provereni i svi ostali - govori Blagojević, dok Petrović smatra kako će i sama fizička oštećenja koja su u momentu pronalaska bila prisutna na telefonu dosta toga reći o slučaju i smrti Splićanina.

 

Mobilni operateri imaju snimljene razgovore, pozive, poruke...

 

I dok je sadašnji pronalazak mobilnog telefona ogromna stvar kada je dalja istraga smrti Mateja Periša u pitanju, veliku ulogu igraju i sami mobilni operateri koji su u obavezi da čuvaju podatke sa telefona korisnika u vremenskom periodu od tri godine.

- Mobilni operateri imaju mnogo da kažu u ovakvim slučajevima, i njihove usluge mogu da budu od vitalnog značaja. Oni su ti koji imaju podatke o pozivima, porukama, imaju snimljene razgovore za protekle 3 godine - govori Perović.

MUP je pre nekoliko meseci saopštio da su sa baznih stanica prikupljeni podaci o kretanju Periša kobne noći, i poslednji signal njegovog telefona uhvaćen je baš kod Velikog ratnog ostrva, što je i u početku istrage njegovog nestanka, ukazivalo na to da je Splićanin završio u vodi. Stručnjaci za telekomunikacije kažu i da je gotovo sigurno da je MUP od operatera nabavio i sve poruke i pozive koje je Periš primio i poslao kritične noći. Ovi podaci, međutim, do danas nisu predstavljeni javnosti.

- Mobilni operateri su verovatno već odavno dostavili sve te razgovore, poruke i pozive, kao i druge podatke koje poseduju tužilaštvu. Moje mišljenje je da se o njima i dalje ne govori u javnosti kako ne bi došlo do ometanja istrage, dok moramo da imamo u vidu i to da se radi o hrvatskom državljaninu, i da je u istragu uključen i Interpol. U drugačijim okolnostima, situacija bi svakako bila transparentnija, dok je ovako sve jako nejasno - navodi Blagojević.

 

"Epilog slučaja nikad bliži"

 

Još jedno sredstvo koje bi moglo da pomogne samoj istrazi jeste i "Advanced Mobile Location" sistem koji naša država i dalje nema, a koji takođe ima mogućnost prisluškivanja pametnih telefona. Ipak, sudeći prema rečima Blagojevića, nije sasvim tačno da takav sistem ne postoji u Srbiji.

- Kada je reč o sredstvu "Advanced Mobile Location" za koju se smatra da ga Srbija nema, a koje može da prisluškuje pametne telefone, to nije tačno. Imaju je određene službe, i to ne državne, već privatne, ali one ne moraju svoje podatke koje imaju da podele sa državom, nisu u obavezi, zapravo. Mi sada ne znamo da li je tužilaštvo možda došlo do istih. To je za sada isto pod znakom pitanja - govori Blagojević.

Blagojević ističe i kako je pored telefona, velika i olakšavajuća okolnost svakako i pronađeno telo, te da će istraga sada ići mnogo bržim tokom, te da ćemo uskoro možda čuti i detaljnije objašnjenje šta se tačno dogodilo Mateju Perišu kobnog dana.

- Mislim da se čekalo da se pronađe telo, pa će se sada, kada je to i urađeno, konačno policija objaviti epilog. Mislim da je sasvim realno da razrešenje celog ovog slučaja oko Mateja Periša dobijemo u što skorijem periodu - zaključio je sudski veštak Branislav Blagojević.

Sve najnovije informacije o ruskoj vojnoj operaciji u Ukrajini možete pogledati u našem BLOGU UŽIVO

Komentari (0)

Loading