klan
Foto: Printscreen/Foto: Printscreen

Zaplena 2,3 tone kokaina koji je pripadao kolumbijskom zalivskom klanu i balkanskom kartelu mogla bi da izazove novi narko-rat! Božidar Spasić, bivši šef DB, kaže za Alo! da je dosadašnja praksa pokazala da je svaki gubitak robe morao da bude izmiren u novcu ili krvlju!

NARKO-RAT Panika zbog tovara 2,3 tone kokaina koji je zaplenjen na putu za Holandiju

Foto: Alo/ilustracija

 

 

 

Kolumbijska policija drogu je otkrila u kontejneru koji je bio namenjen za luku Roterdam u Holandiji. Kokain čija bi ulična vrednost bila oko 80 miliona evra je bio u vlasništvu zalivskog klana, najmoćnije kriminalne organizacije u Južnoj Americi i balkanskog kartela, koji je bio zadužen za transport i distribuciju do kupaca, odnosno do luke u Holandiji, a odatle do Ujedinjenog Kraljevstva, Španije i Italije.

NARKO-RAT Panika zbog tovara 2,3 tone kokaina koji je zaplenjen na putu za Holandiju

Foto: Alo/ilustracija

 

 

- Svaki gubitak kokainskog tovara, ukoliko nije namerno pušten niz vodu da bi eventualno prošla veća količina droge, mora da se nadoknadi. Pravila u tom svetu su jasna i moraju da se poštuju. U protivnom dolazi do krvoprolića. Verovatno će zalivski klan tražiti krivca i objašnjenje od balkanskog kartela jer su oni garantovali transport i dostavljanje droge do odredišta, što je u ovom slučaju luka Roterdam. Svi smo svedoci šta se dogodilo kada je iz stana u Valensiji 2014. nestalo 300 kilograma kokaina - rekao je Spasić, aludirajući na sukob „kavčana“ i „škaljaraca“, koji je za sve ove godine rezultirao smrću oko 50 ljudi.

NARKO-RAT Panika zbog tovara 2,3 tone kokaina koji je zaplenjen na putu za Holandiju

Foto: Alo/ilustracija

 

 

Zviceru se crno piše

Nakon što je u oktobru prošle godine uhapšen vođa zalivskog klana Dario Antonio Usuga zvani Otonijel, kolumbijske vlasti potvrdile su njegovu blisku saradnju sa mafijašima sa Balkana. Navodno se i vođa „kavčana“ Radoje Zvicer krije u Južnoj Americi pod patronatom Otonijelovih ljudi. Božidar Spasić kaže da se Zvicer sada nalazi u nebranom grožđu.

- Zvicer je imao povlašćen položaj zato što je robu plaćao unapred i sa svojim klanom organizovao transport. Međutim, kako se nalazi na poternici i posle fijaska sa bananama u Crnoj Gori, njegov položaj je dosta poljuljan. On sad uživa zaštitu, kako se sumnja, na ime stare slave, ali u tom svetu je bitan profit i koliko ta zaštita njegove domaćine košta. Kada se na to doda i konkurencija, koja nudi garantovanu isporuku, policija koja traga za njim, a ujedno i nervoza zbog učestalih gubitaka robe, Zvicer bi mogao da se nađe u problemu bez izlaza - rekao je Spasić. 

 

Prema njegovim navodima, zbog zaplene u Kolumbiji, ali i nedavnih otkrića droge u Crnoj Gori i na brodu u Đenovi, na kom je srpski pomorac misteriozno stradao, moguć je sukob između klanova jer postaje simptomatično da ostaju bez velikih tovara kokana.

 

Snabdevaju drogom trećinu Evrope

Božidar Spasić objašnjava da se takozvanom balkanskom rutom drogom snabdeva jedna trećina Evrope i da tu rutu pokrivaju naši i kriminalni klanovi iz regiona.

- Kada kažem moguć, mislim na stari trik kojim se služe karteli. Oni namerno puste da im neki određen tovar padne, pa onda provuku kvalitetniju robu. U ovom slučaju je manja verovatnoća da se tako nešto dogodilo jer je svaka zaplena pokazala da se radi o kokainu izuzetne čistoće. Kada se na to doda činjenica da su policije i službe provalile skoro sve tranzite balkanske rute, balkanski kartel se ne nalazi u zavidnom položaju, a sve to ukazuje na to da će cena zbog gubitka tovara biti krvavo plaćena - rekao je Spasić.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading