Korona povećala prodaju kokaina: Sajber-kriminal se razvio tokom pandemije
Foto: Shutterstock

Sajber-kriminal se tokom pandemije koronavirusa znatno razvio, pa se droga sve više prodaje i kupuje onlajn, uglavnom preko darkveba - mračne strane interneta. 

Milan Pekić iz Kancelarije za borbu protiv droga izjavio je da kriminalne organizacije imaju samo jedno pravilo - veći profit.

- Imaju mogućnosti i ogromne količine ilegalnog novca i ulažu ga u nove načine krijumčarenja i dolaska do zarade. Koriste razne šifre kojima prikrivaju i otežavaju da ih pronađete - objašnjava Pekić.

Beg od službi bezbednosti dileri traže dogovaranjem preko darkveba. Od 2011. do 2020. njegova vrednost četiri puta je porasla i sada iznosi 315 miliona evra. Isporuka droge neretko ide i preko kurirskih službi. Prodaju se kokain, marihuana, pečurke, ekstazi, spid...

- Naše službe koje rade na tim poslovima su zaista spremne i obučene - dodaje Pekić.

Dok dileri nalaze nove načine za dolazak do konzumenata, procene lekara su da ih je sve više. Zbog pandemije koronavirusa je, međutim, manje onih koji se javljaju na lečenje.

Lekari kažu da posebno zabrinjava činjenica da će se olakšan pristup drogama putem interneta zadržati i kad pandemija prođe. Sve češće se javljaju zavisnici od novih, sintetičkih droga.

- Kao i oboleli od kovida 19, zavisnici od opijata su takođe izbegavali da dolaze na lečenje jer smatraju da ne moraju. Očekujem da će se broj ljudi koji će se javiti na lečenje postepeno povećavati tokom ove godine - napominje dr Aleksandar Vujošević iz Specijalne bolnice za bolesti zavisnosti u Drajzerovoj.

Najmlađi zavisnik ima 14 godina

Prema statistici, pojedini zavisnici od narkotika leče se više od 35 godina. Najmlađi pacijent u bolnici u Drajzerovoj ima svega 14 godina. Lekari navode da neki zavisnici dođu na lečenje tek posle 10 godina konzumiranja droge, što može biti kasno.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading