ĆURUVIJA NOSIO 415.000 DOLARA KAD JE UBIJEN Advokati u neverici posle šok presude - Još se ne zna ko je ubica i gde su pare!
Foto: EPA/Sasa_Stankovic

Kao i kod prve prvostepene presude, sud je Radomira Markovića, bivšeg načelnika DB-a, osudio na 30 godina zatvora. Istu kaznu dobio je i Milan Radonjić, nekadašnji načelnik Beogradskog centra DB-a. Po 20 godina dobili su Ratko Romić i Miroslav Kurak.

Pored njih, osudjeno je i peto N.N. lice koje je, prema oceni suda, neposredno izvršilo zločin.

Advokat Zora Dobričanin Nikodinović, koja brani Milana Radojičića i Ratka Romića, kaže da je odbrana očekivala ovakvu presudu i da u 99 odsto slučajeva kad se ukine prvostepena presuda i vrati se istom veću bez izvođenja novih dokaza, presude budu iste. 

- Sud je nesumnjivo utvrdio preuzimanje novčane pomoći od strane Slavka Ćuruvije. Sud je rekao da je to utvrdio na o Prvo što sam pitala prisutne kada sam izašla jeste: Da li znate danas ko je ubio Slavka Ćuruviju i ko je uzeo 415.000 dolara? Jedina moguća presuda je ovde oslobađajuća. Nemamo izvršioca, a glavni svedok Branka Prpa je rekla da to nisu Miki Kurak i Ratko Romić. Sud je rekao isto da nisu oni. Ako je ubica NN lice, onda ovakav način podstrekavanja za nekog nepoznatog je previše. Lepo sam rekla da je potrebno pratiti trag novca i da je tako moguće naći ubicu - rekla nam je Dobričanin Nikodinović.

Ona kaže da se u spisima predmeta navodi da je Ćuruvija novac dobio od Amerikanaca.

- Ne znamo ko jeste ubica, ali znamo ko nije, a to sigurno nisu ljudi iz ove optužnice i izreke ove presude. To je apsolutno svima jasno - izjavila je Dobričanin Nikodinović.

Advokat Tamara Kiricić kaže da je potrebno da pročita presudu u celosti kako bi mogla detaljno da je komentariše.

- U neku ruku može se reći da je ova presuda atipična obzirom da je uobičajeno da se prvo otkrije počinilac, a zatim podstrekači i pomagači, a ovde imamo obrnuti situaciju da su nam, kako sud navodi, poznati podstrekači, a ne i glavni izvršilac - kaže Tamara Kiricić.

Advokat Natalija Lazarević saglasna je sa koleginicom Kiricić da mora da pročita celu presudu, ali ukazuje na osnovne nelogičnosti ovakve sudske odluke.

- Dosadašnja sudska praksa je imala nedvosmislen stav da podstrekavanje postoji ako podstreknuti u vreme delovanja podstrekača nije bio čvrsto odlučio da izvrši delo, već je odluku doneo pod uticajem podstrekača. Dakle, preduslov za postojanje podstrekavanja je da kod izvršioca nije formirana konačna odluka o izvršenju dela. Kada nemamo izvršioca, nejasno je na osnovu čega je sud mogao da oceni da njegova odluka da učini delo nije bila već formirana i samostalna - navodi Natalija Lazarević.

Advokat Goran Petronijević kaže da ne zastupa optužene u ovom predmetu, ali da se radi o nelogičnoj presudi.

- Moraće da se otvori pretres pred Apelacionim sudom. Nije logično da nema neposrednog izvršioca krivičnog dela, a da imamo podstrekače. Nemoguće je podstrekavati NN lice. Presuda je nelogična i neodrživa - rekao je Goran Petronijević.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading