"Istina je da je dekica čekao satima, ali" - Dežurni lekar sa VMA otkriva šta se desilo kobnog dana kada je preminuo pacijent
Foto: Tanjug/ANDRIJA GAVRILOVIĆ

Prema saznanjima medija, pukovnik prof. Miroslav Vukosavljević, načelnik VMA, juče je pozvao celu smenu koja je 1. maja radila u Centru za hitnu pomoć, kako bi se još jednom razmotrile sve okolnosti ovog slučaja.

- Sedimo nas 12 iz smene i svi znamo da nismo zgrešili, zna to i načelnik, veruje nam, ali činjenica je da je čovek preminuo u toaletu i neko od nas će sigurno snositi sankcije - priča jedan od zaposlenih, koji je tog 1. maja bio na dežurstvu u Hitnoj.

Kako je dosad utvrđeno, penzionisani pukovnik Petar Simić prijavio se u Centru hitne VMA 1. maja u 8.40 zbog bolova u trbuhu. On je tada predao zdravstvenu knjižicu na jedom od šaltera, ali na pregled nije stigao.

- Tog dana nas je u smeni bilo kao i obično, ne više od 15 članova zdravstvenog tima - priča radnik ove medicinske ustanove.

- Nisam pogledao izveštaj za taj dan, ali sigurno je bilo pacijenata kao i obično: previše za ovako malobrojnu zdravstvenu ekipu, u kojoj bi trebalo da nas bude tri puta više, minimum 45 ljudi. Ne pravdamo se, ali spolja niko ne može ni da zamisli kako izgleda kad nas 15 zbrinjava i po 800 do 1.000 ljudi u smeni. Svako od nas radi "50 stvari odjednom", žena na šalteru, lekar, bolničari takođe...

Ispituje se trijaža

U VMA se sada zapravo utvrđuje kako Petar Simić na trijaži nije prepoznat kao pacijent koji pri prijemu mora da ima prioritet.

- Istina je da je dekica satima sedeo u čekaonici, za to postoji krivica, ali nije uvek lako, pre svega zato što nas je malo da bi se procenilo koji pacijent je urgentniji, jer je većina urgentna - priča naš sagovornik.

Tog dana dežurni lekar bio je specijalizant, koji je na specijalizaciji tri godine, i svi iz dežurne ekipe rekli su isto - da je izuzetno posvećen i požrtvovan. Tog dana, kažu, spasao je bar 10-15 života, Petra Simića nije ni video.

Nesrećni čovek je sedeo u čekaonici satima, a na šalter se, kako su nam ispričali zaposleni, prijavljivao nekoliko puta. NJegova ćerka Maja ispričala je za medije da se porodici javio u 14.45, i dalje čekajući pregled, i da je bio veoma ljut. Nakon toga izgubili su svaki kontakt sa njim, jer mu se telefon ugasio.

- Pacijent je bio sam u VMA, bez pratnje porodice - kaže sagovornik.

- Kada je prozvan za pregled, nije se odazvao, i logično je bilo da se pomisli da je odustao i otišao, kao što se ponekad i dešava. Sada nas po raznim društvenim mrežama svi "pljuju", kako ne radimo, i ne brinemo, da spremačice ne čiste toalete. Ništa od toga nije tačno. Ni oni koji dođu ovde na pregled nemaju pravu sliku kako je sa druge strane šaltera.

Grde nas dok ne uđu na pregled, a onda kada vide da istovremeno pokušavamo da spasemo devet života, jasno im je što su čekali tri sata, i promene stav. Nikom nije svejedno što se nešto ovako dogodilo u našoj zdravstvenoj ustanovi, svi smo pod stresom.

U VMA su ispričali da je toalet u kojem je 4. maja Petar Simić nađen mrtav, kako povijen sedi na šolji, bio zaključan. Čistačice su prvo mislile da je zauzet, a onda da je zbog tehničkih problema isključen. Neki su za ta četiri dana desetinu puta prošli pored toaleta za pacijente, kojih ima osam, i nisu ništa primetili. Tek 4. maja toalet za koji se ispostavilo da je bio zaglavljen otvoren je i čistačica je, objašnjavajući da je nekom pozlilo, pozvala dežurne u Hitnoj.

- Otišlo je dvoje kolega i zatekli su beživotno telo - kaže sagovornik.

  Kliknite za više vesti

Komentari (3)

Loading
Jucka

08.05.2021 21:53

I onda ti isti premoreni doktori koji jedva stižu da pregledaju pacijente uspevaju posle posla da odu privatno da rade i zarade još jednu platu. Nismo pali sa kruške, ko god je bio prinuđen da čeka u bolnici na pregled od 6h do 13h sve je video. Jure se kese i kesice...

Nešo

09.05.2021 00:01

Šuplja priča. Pre svega on nije dekica, nego gospodin pukovnik u penziji! Organizacija u hitnoj je loša, da se čini da lošija ne može biti. Trijažu i hitnost utvđuju administrativne radnice na šalteru (upitno je njihovo med. znnje), a tu bi se trebao nalaziti bar jedan specijalizant, koji bi procenjivao okolnosti! Nakon paušlne procene i anamneze, za koju ni pacijenti sasvim sigurno nisu stručni, pošalju vas iza ispred ordinacija (sa šalera se ne vidi ko je ušao ili izašao iz ordinacije i završio). Princip je da se specijalisata lekar poziva sa odeljenja, posle pregleda specijalizanata u ordinacijama 10, 11 do 15. Lekar spec. je ujedno i dežurni na odeljenju, pa se dešava da se mora čekati, jer on obavlja i intervencije na samom odeljenju. Problem organizacije je da šalter nema kontrolu posle završetka pregleda. Npr. da tamo ostavite LK, koju posle pregleda morate uzeti, znali bi da li je i ko još tu ili otišao, ali avaj, ni na rampi ne uzimaju saobraćajne kao nekada. Sve u svemu tuga, a od strane VMA amaterizam, jer se može uspostaviti kontrola i nadzor rada hitne službe i procedura prijema i praćenja pacijeta. Načelnik bi morao biti smenjen, jer on je najodgovorniji. Žalosno je ako stvar spadne na čistačice. Hvala Hitnoj VMA što još postoji u ovakvim uslovima. Njihovom blagovremenom intervenciojm imam manje posledice posle moždanog udara.

Vesna

09.05.2021 06:28

Svaka čast vama, ali za vreme socijalizma su čekaonice bile pune i sve se stizalo, a sada se doktori stalno žale a čekaonice prazne ili poluprazne - jer se tako zakazuje. To je velika nerešiva misterija kako je nekada moglo a sada ne. I velika je sramota, dekica je umro zato što ste pogrešili - trebao je biti urgentan pacijent, a vi to tako niste procenili... Mnogo je ružno kad neko kod vas dođe po pomoć a ne dobije je - jer vi nemate vremena... Pamet u glavu i malo bolje pogledajte te svoje pacijente, da vam opet neko ne umre čekajući.