5G mreža u Srbiji do 2020. godine

J. V. | Hi-Tech 2018-04-04 16:54:41 2018-04-04 16:54:41

Sada smo srećni i kada imamo 4G mrežu na mobilnom telefonu, pa niko ne razmišlja šta posle, ali 5G već postoji i biće dostupna i nama uskoro.

Profimedia

Mesec i po dana posle Svetskog kongresa mobilne telefonije u Barseloni, peta generacija mobilnih mreža, 5G, predstavljena je i u Srbiji.

Ova najnovija tehnologija korisnicima će doneti mnogobrojne dobrobiti, a značajno će promeniti i različite grane industrije kao i čitavo društvo. 5G mreža doneće stabilnu brzinu prenosa podataka od preko 20Gbps zajedno sa prenosom video sadržaja veoma visoke rezolucije (4K), te će korisnici čak i u najudaljenijim delovima imati na raspolaganju kapacitete, kakvi danas postoje preko optičke infrastrukture u gradovima.

Ona nije zamena za 4G mrežu, već korisnicima omogućava nove servise i usluge, a i najzahtevnije sadržaje sa Interneta ćemo gledati bez zastajkivanja i „skidati“ za par minuta. Danas je u Srbiji dostupna 4G mreža, a do kraja godine i do 90 odsto stanovništva će moći da je koristi. Plan države da do 2020. uvede 5G mrežu u Srbiju, i to prvo u velikim gradovima i na auto-putevima, a preduslov za njeno uvođenje je prodaja slobodnog dela frekvencijskog spektra nakon završetka digitalizacije.

Danas je ovu, petu generaciju mobilnih mreža, predstavio Telekom Srbije, a naglašeno je da su mogućnosti primene 5G tehnologije u industriji i privredi neograničene, a to će uticati i na otvaranje novih radnih mesta. Sem toga, i život običnih ljudi će biti olakšan, pa ćemo imati senzore na stablima biljaka koji obaveštavaju šta je biljki potrebno od prehrane ili vode, narukvice koje pokazuju krvnu sliku onog ko je nosi, ili gedžet koji na parkingu pomaže automobilu da nađe slobodno mesto. Ova napredna mreža će stvoriti mogućnosti za razvijanje novih privrednih delatnosti, a doneće i mnogostruke koristi već postojećim industrijama.

A na svetskom tržištu, Samsung je prvi najavio da bi njihova kompanija mogla da pokrene svoje prve 5G napore u 2019. godine. Očekujemo da će prvi telefoni koji će imati mogućnosti za ovu mrežu biti Galaxy S10 ili Note 10.      

Expand player
Pogledajte više