Mobilni telefon, android
Shutterstock
Mobilni telefon, android

Shutterstock

Mobilni telefon, android, Foto: Shutterstock

Srbija je uvela informatiku kao obavezan predmet u osnovne škole. To će omogućiti da se uhvati korak sa modernim tehnologijama, promeniti način razmišljanja i uvesti nova znanja za nova zanimanja. Jedno od zanimanja koja su povezana sa digitalnim platformama jeste i foreks diler, za šta je, uz berzansko znanje, potreban samo mobilni telefon.

Kako u kućnim papučama doći do zlatnog sna? Digitalne i edukativne platforme su toliko napredovale da je svet postao ne samo globalno selo već i globalni novčanik koji sami punite ili praznite.

Rajko Vuković je preko edukativne platforme na "foreks tržištu" kupoprodajom sirovina virtualnim valutama ili onim klasičnim uspeo samog sebe da zaposli i dobro zaradi.

"Prvo pogledam analize valutnih parova. Nakon utvrđene analize ja tačno vidim na kom valutnom paru šta želim da uradim. Da li želim da kupim određenu valutu, eventualno da prodajem, i ono što je jako interesantno, u vašem slučaju, vi možete iskopirati moje znanje. Ja samo da pustim parametre i kažem – evo, u ovom trenutku kupite evro u odnosu na dolar i imate potencijalnu mogućnost zarade", kaže Rajko Vuković sa sajta kakotrgovati.com.

Rajko kaže da u ovom poslu emocije mogu da prevladaju racionalnu odluku kada ćete nešto kupiti ili podati, ali to nije kladionica već iza ovog posla stoje veštine i znanje. Ekonomisti su saglasni u jednom – da su digitalni poslovi nezaustavljivi.

Berza

Wiki

Berza, Foto: Wiki

"Mi to imamo ne samo kroz neke naše nabavke, plaćanja i tako dalje, informacije o tržitu kod takozvane nove trgovine i aplikacija za trgovinu koje su zasnovane na znanju", navodi Petar Đukić, profesor ekonomije na Beogradskom univerzitetu.

Informatičko osposobljavanje od petog razreda

I premijerka je saglasna da je nemoguće zamisliti budućnost gde ćete imati jedno zanimanje ceo radni vek i da su zanimanja poput berzanske trgovine od kuće samo jedno od novih, a to je ideja informatičkog osposobljavanja od petog razreda.

"Nije važno što će sutra svi biti programeri ili u IT sektoru. Važno je zato što to uči najmlađe algoritamskom načinu razmišljanja, uzročno-posledičnim vezama. To što oni nauče na časovima, sutra će iskoristiti za bilo koju profesiju u budućnosti", kaže premijerka Ana Brnabić.

A kada je reč o kolebljivoj budućnosti, od Rajka smo dobili savet da je Bregzit oslabio funtu i da je na njenom padu moglo dobro da se zaradi kao i na porastu cena nafte posle oštećenja rafinerija u Saudijskoj Arabiji.

Zato, kada mladi stalno gledaju u mobilni, nije uvek razlog dopisivanje već posao od kojeg žive.