Microsoft
Youtube /Print scren
Microsoft

Youtube /Print scren

Microsoft, Foto: Youtube /Print scren

Sredinom 90-ih situacija sa operativnim sistemima je u najmanju ruku bila loša. Svaka aplikacija, u svakom trenutku je mogla srušiti kompletan sistem, što se često i događalo, a instaliranje najobičnijih drajvera je bilo veoma zahtevno.

Iako se nije radilo najboljem operativnom sistemu koji je Majkrosoft znao i mogao osmisliti, jednostavnije i bolje rešenje od "Win 95" nije postojalo.

Zahvaljujući brojnim inovacijama, Majkrosoftu je pošlo za rukom da stvori nešto revolucionarno uprkos brojnim kompromisima i poteškoćama. I korisnici su to prepoznali. U prvom danu prodali su više od milion primeraka, a do kraja godine više od 40 miliona.

Novi operativni sistem u samo nekoliko godina promenio je način na koji čitava industrija funkcioniše.

PC je postao stabilnija platforma, a inovacije su ostavile trag ne samo na Majkrosoftovim naslednicima kao što je "Win XP", već i na konkurentnim programima.

Kompjuter, računar, windows

Shutterstock

Kompjuter, računar, windows, Foto: Shutterstock

"Industrija je trebala most u budućnost, obećanu zemlju razumne hardverske i softverske arhitekture. Industriji nije bio potreban savršen dragulj, već splav koji će potrajati nekoliko godina i prevesti ih sigurno na drugu stranu. To je bio izuzetno težak izazov na ograničenim sistemima sa toliko zakrpa, ali upravo se to dogodilo. Istina je da su se stvari mogle drugačije razvijati, ali u našoj stvarnosti - nisu. "Win 95" uveo nas je u budućnost. I tako, uprkos mnogim nedostacima, verujem da ovaj operativni sistem možemo objektivno nazvati najvažnijim koji je stvoren", zaključuje Mariani.

Komentari (1)

Igor

14.09.2020 20:51

U vreme dominacije Amiga, Apple, Silicon Graphics itd računara, ovaj priča o krizi operativnih sistema i o tome kako je svaka aplikacija mogla da sruši ceo (svaki) OS. Uopšte nije istina. Ja sam u to vreme kući imao Amiga 1200, a na poslu (praksi, jer sam još uvek studirao) koristio Silicon Graphics sa Irix operativnim sistemom. Win 95 je MS DOS sa prozorima i bleda kopija već navedenih skupih mašina i njihovih OSova. Jedina inovacija mu je što je mogao da se instalira na jeftine no-name PCe.