popravka kompa
shutterstock
popravka kompa

shutterstock

Foto: shutterstock

Pročitajte još:

 

Pregrevanje

U najvećem broju slučajeva kada se računar gasi bez razloga reč je o tome da vam se procesor ili neki drugi deo uređaja pregreva. Naime, današnji računari se preventivno gase kad se pregreju. Ako sumnjate da bi ovo mogao biti uzrok, prvi korak je provera da li vam radi ventilator.Ako je sa njim sve u redu, možete otvoriti kućište kako biste proverili rade li i drugi ventilatori, poput onog na grafičkoj kartici ili procesoru. Takođe, pokušajte se prisetiti jeste li čuli abnormalne ili preterano glasne zvukove u računaru neposredno pre nego što su počeli problemi jer bi to moglo biti znak da je neki od ventilatora otkazao. Kada već otvorite kućište, bilo bi dobro da očistite prašinu koja se u njemu nakupila. Samo pazite da ništa ne dodirujete i kako ne bi nešto oštetili - za to postoje sprejevi s komprimiranim vazduhom.

Rad ventilatora u kućištu možete pratiti i softverski, korišćenjem programa SpeedFan ili BIOS monitora u kojem proveravate broj okretaja (RPM) ventilatora.Još jedan mogući problem na koji možete baciti oko kad otvorite kućište je hladnjak procesora. Proverite da li je na mestu i ima li dovoljno termalne paste oko sebe. Ako nešto od to dvoje ne štima, onda može doći do pregrevanja.

Preporučujemo i ovo:

 

Problemi s hardverom

Bilo kakav hardverski problem može biti razlog nenadanog gašenja računara. Najčešći osumnjičeni su, pored pregrevanja, novi komadi hardvera, naročito ako vam je pre njihove instalacije radio dobro. Pokušajte ukloniti novi komad hardvera i videti rešava li to problem, a nakon toga proverite „device manager“ da vidite postoje li kakvi hardverski konflikti.

komp

shutterstock

 Foto: shutterstock

Virusi

Iako je malo verovatno, moguće je da i virusi budu uzrok gašenja računara. Proverite je li vam antivirusni program ažuriran i skenirajte disk za bilo kakav malver (štetni program) koji može uzrokovati probleme.

 

Problem s operativnim sistemom

Ako dosad nismo rešili problem nenadanog gašenja računara, moguće je da ćete morati da reinstalirate Windows. Ovo možete proveriti tako da ponovo pokrenete računar i uđete u CMOS (memoriju matične ploče). Ostavite ga neko vreme u njemu i ako se opet ugasi, onda operativni sistem nije problem. Ako se ne ugasi, možda je vreme da razmislite o reinstalaciji operativnog sistema.