Društvene mreže
Alo.rs
Društvene mreže

Alo.rs

Društvene mreže, Foto: Alo.rs

Zašto postoji velika buka oko aplikacija za ćaskanje i video pozive? Mark Zukerberg, vlasnik i prvi čovek Fejsbuka, izneverio je Elona Muska, trenutno najbogatijeg čoveka na svetu, i pozvao svoje sledbenike na Tviteru da pređu na Signal, takođe dobavljača usluga ćaskanja.

Elon Musk, Ilon Mask

Shuterstock/Phil Stafford

Elon Musk, Ilon Mask, Foto: Shuterstock/Phil Stafford

Sve se vrti oko upotrebe ličnih podataka, njihove upotrebe ili zloupotrebe. Podaci su, verovatno ste već čuli, ulje novog doba.

Najveća vrednost mnogih kompanija koje zapravo moderiraju ponudu i upravljaju svojim poslovanjem. Dakle, u ovom slučaju su podaci ti koji su izazvali neviđene migracije korisnika iz jedne aplikacije za ćaskanje u drugu. Važno je znati da Fejsbuk, pored istoimene društvene mreže i Instagrama, društvene mreže za razmenu fotografija i video zapisa, ima i Vatsap, aplikaciju za ćaskanje.

Ono što Fejsbuk sada želi je da objedini sve podatke koje korisnici pružaju pomoću ovih aplikacija. Da bi dalje povezali sve svoje platforme, odlučili su da se odreknu svih koji na to ne pristaju. Dakle, ustvari, korisnicima Vatsap-a je rečeno da mogu da prestanu da koriste Vatsap ako se ne slože sa novim uslovima.

Messenger

Alo.rs

Messenger, Foto: Alo.rs

Upravo je ovaj ultimatum dodatno naljutio korisnike, a pre nekoliko dana, kada je pokrenuta čitava priča, usledio je masovni egzodus iz Vatsapa u alternativne aplikacije za ćaskanje kao što su Signal i Telegram.

Građani Evropske unije i Ujedinjenog Kraljevstva, zahvaljujući propisima EU, i dalje su pošteđeni ovih komplikacija i, kako izveštava Fejsbuk, njihovi Vatsap podaci neće biti integrisani u Fejsbuk, iako će takođe morati da pristanu na nove uslove i ispravke koje će Vatsap pitao.

- Da ne bi bilo sumnje, još uvek je slučaj da Vatsap ne deli korisničke podatke evropske regije Vatsap sa Fejsbukom - rekao je portparol Fejsbuka.

Međutim, nova verzija politike privatnosti za evropske korisnike izričito kaže da se, između ostalog, podaci mogu deliti sa drugim Facebook kompanijama radi prikazivanja personalizovanog oglašavanja i ponuda, davanja predloga za sadržaj i pomoći u dovršavanju kupovina.

WhatsApp, Vatsap

screenshot

WhatsApp, Vatsap, Foto: screenshot

Facebook, s druge strane, kaže da ne koristi informacije VhatsApp u te svrhe u Evropi zbog pregovora sa evropskim vlastima za zaštitu podataka. Dakle, za sada, ako se Facebook-ovim izjavama može verovati, građani EU su sigurni od integracije podataka.

Facebook objašnjava agregaciju podataka boljim korisničkim iskustvom. Naime, to bi „poboljšalo“ personalizovanu ponudu oglasa i fidova koja se već dešava, a ako koristite Facebook, već ste navikli da vam iskaču oglasi koji su povezani sa vašim pretragama i interesovanjima koje ste već izrazili klikom na tu platformu. Objedinjavanje podataka, najjednostavnije rečeno, poboljšalo bi upravo to iskustvo.

Fejsbuk

Tanjug / AP

Fejsbuk, Foto: Tanjug / AP

Takođe bi omogućilo, na primer, ako ste nešto kupili klikom na Facebook, taj prodavac vas može pronaći na VhatsApp-u. Razgovori ostaju šifrovani, što znači da sadržaj ne bi spadao u kategoriju prikupljanja podataka, ali bi se sigurno znalo s kim i koliko dugo ćaskate. Tačno, većina ovih informacija nije nepoznata, ali uz vaš pristanak bi se dalje koristile. Mnogi nemaju ništa protiv činjenice da se platforme poput Fejsbuka sve više „brinu“ o njima, druge nerado dele bilo kakav oblik ličnih podataka, a Evropljani su, prema svim istraživanjima, najosetljiviji kada je reč o privatnosti. Šta je alternativa?

Elon Musk je predložio Signal, a mnogi su odabrali Telegram kao novu aplikaciju za ćaskanje. Signal, na primer, ističu stručnjaci, šifrira i metapodatke, što je izuzetno važno u kontekstu privatnosti. Ono što Signal zna o svojim kupcima je telefonski broj, vreme aktivnosti, ali ne i sa kim ste razgovarali.

SIGNAL APP

printscreen tviter

SIGNAL APP, Foto: printscreen tviter

Pored toga, to je „otvoreni izvor“, što znači da svi mogu da vide kod i način na koji on radi i tako ukažu na potencijalnu ranjivost sistema, a dodatno i neprofitnih organizacija. Prema stručnjacima, Telegram je manje siguran jer razvija sopstvenu enkripciju i pokazali su se određeni propusti, iako je i dalje sigurniji od VhatsApp-a jer ne deli podatke sa Facebookom. Šifrira razgovore u odeljku „tajni razgovori“, dok je šifrovanje signala osnovno podešavanje. Kada su 7. januara najavljene promene politike privatnosti, Telegram je preuzelo skoro 1,7 miliona korisnika, a Signal 1,2 miliona. U isto vreme, do tada dominantni VhatsApp imao je samo 1,3 miliona preuzimanja. Rakuten Viber, takođe aplikacija za ćaskanje, odmah nakon objavljivanja novih Vhatsapp uslova, ponuđen je kao alternativni izbor.

Izrazio je ogorčenje najnovijom verzijom politike privatnosti VhatsApp-a. Iako su korisnici VhatsAppa do sada imali pravo izbora i aplikaciji bi moglo biti zabranjeno da svoj broj mobilnog telefona deli sa Facebook-om, ovo će ubuduće biti obavezno, istakli su. podaci, kažu u Viberu. Da rezimiramo, ako želite bolje korisničko iskustvo i lakše deljenje veza i drugih funkcija, a pritom ne brinete o privatnosti ili o tome ko sve ima vaš telefonski broj, ne brinite o VhatsApp-u. Ako želite da budete što nevidljiviji na mrežama, odaberite alternativnu aplikaciju za ćaskanje. Potpuna privatnost je nemoguća, ali vidljivost se može donekle kontrolisati.

Pročitajte još: