laptop
Shutterstock
laptop

Shutterstock

Foto: Shutterstock

Vrlo česta pojava koja utiče da laptop radi sporije jeste pregrejavanje. Prvi znaci da se to dešava jesu usporen rad i bučan ventilator.Temperaturu u laptopu možete pratiti pomoću alata kao što je „HWMonitor“, koji će vam ujedno otkriti i koji se deo računara pregrejava. Obično će to biti procesor ili grafička kartica.

Do toga dolazi jer nema dovoljno hlađenja. Prašina često začepi kanale koje računar koristi kako bi usisao vazduh potreban za hlađenje i izduvao zagrejani vazduh vani. Takođe, moguće je da ventilator ne radi kako bi trebalo ili da je popustila termalna pasta između odvoda toplote i procesora, odnosno grafičke kartice.

Evo nekoliko saveta kako da popravite sistem za hlađenje:

1. Najpre očistite ventilator koji hladi procesor i grafičku karticu. Tokom vremena se na njima skupljaju slojevi prašine i prljavštine, koji ih usporavaju i blokiraju tok vazduha. Ukoliko se odlučite da sami čistite, svakako pratite ove korake:
- isključite računar
- uklonite bateriju (ako je moguće)
- isključite računar iz struje
- očistite ventilator pamučnim štapićem koji ste umočili u čisti alkohol
- pričekajte da alkohol potpuno ispari pre no što ponovo uključite laptop u struju i vratite bateriju.


2. Držite laptop na ravnoj površini
Većina prenosnih računara povlači vazduh za hlađenje kroz donje delove. Neravne površine poput kreveta, jastuka ili vašeg krila onemogućiće tok vazduha, što će otežati hlađenje i dovesti do povećanog zagrejavanja. To lako možete izbeći držanjem laptopa na čvrstoj i ravnoj površini.


3. Nabavite rashladni uređaj za laptop
Ako vaš laptop usisava vazduh preko rešetki smeštenih na donjoj strani, nabavite rashladni uređaj koji izduvava hladni vazduh prema gore.
Što se tiče softverskih rešenja, možete smanjiti svetlost pozadine ili smanjiti radni takt procesora. U oba slučaja laptop neće podjednako dobro raditi kao što je funkcionisao pre nego što ste to učinili, piše „Make Use Of“.