Dobre sluške za još bolji zvuk

alo.rs | Hi-Tech 2019-09-06 13:40:13 2019-09-06 13:40:13

Zamisli život u ritmu muzike za ples - s novim, super kvalitetnim slušalicama pomoću kojih ćete uživati u omiljenoj muzici.

Shutterstock

Vrste slušalica

U ušima

Karakteristike: sastoje se od silikonskih, gumenih ili sunđerastih nastavaka koje gurnete u uho i tako slušate muziku. Lagane su, prenosive i jednostavno se koriste. Međutim, mogu ispadati iz ušiju ili izazvati neprijatnost tokom dugotrajne upotrebe.

Jako dobro izoluju zvukove iz okoline. Ali s njima je izvor zvuka jako blizu bubne opne, pa nemojte preterati s jačinom.

Kada koristiti: kada slušate muziku u pokretu - pri trčanju ili u teretani, u javnom prevozu i drugim sličnim situacijama kada su slušalice većih dimenzija nepraktične.

Bubice

Karakteristike: daju najmanji kvalitet zvuka od svih vrsta slušalica. Umetnu se unutar ušne školjke i često ispadaju. Pristupačnih su cena, ali ne pružaju nikakvu izolaciju spoljnih zvukova.

Kada koristiti: kada nemate druge slušalice.

Na ušima

Karakteristike: jastučići slušalica leže preko uha. Lagane su i stabilne. Pružaju kvalitetan zvuk, ali moguće je čuti i pozadinske zvukove. Po pravilu, slabije emitiju duboke tonove i mogu ometati okolinu ako glasno slušate muziku.

Kada koristiti: kada god želite i dokle god ne ometate druge.

Preko celog uha

Karakteristike: u potpunosti obuhvataju celu ušnu školjku. Zvuk je dinamičan jer ima veliki raspon tonova. Većih su dimenzija, zbog čega su nezgodne za slušanje muzike u pokretu. U zavisnosti od težine i materijala, dugotrajno korišćenje može biti neprijatno.

Kada koristiti: ako se ozbiljnije bavite muzikom i uživate u njoj, kada gledate kućni bioskop, ako ste gejmer ili u bilo kojoj drugoj situaciji kada želite super kvalitetan zvuk.

Bežične

Bežične slušalice su jako praktične. S njima možete bilo gde i ne treba da brinete da ćete se zapetljati u žice. Međutim, ako ne želite kabl, pripremite se na žrtvovanje kvaliteta zvuka, u zavisnosti od toga kakve bežične slušalice imate. Manje kvalitetne bežične slušalice imaju slabiji zvuk, a i treba da pazite na punjenje baterije.

Karakteristike

Drajver - zvučna jedinica. Iako veći drajver osigurava veći frekvencijski raspon, veće nije nužno i bolje.

Frekvencijski raspon - raspon zvuka slušalica, meren u hercima (Hz). Veći raspon znači kvalitetniji zvuk jer obuhvata više visokotonaca i niskotonaca. Ljudsko uho čuje raspon od 20 do 20.000 Hz, pa što više od toga slušalice obuhvataju, to bolje.

Impedancija - otpor. Što je otpor veći, slušalicama je potrebno više snage da proizvedu zvuk. Otpor će vam reći za koji su uređaj slušalice namenjene. Većina slušalica ima otpor do 16, 32 i 64 ohma, što znači da su namenjene za široku upotrebu na prenosnim uređajima poput mobilnog telefona, mp3-plejera i slično. Po pravilu, otpor koji pruža uređaj treba da bude osam puta manji od slušalica. Na uređaj od 4 ohma idu slušalice od 32 ohma.

Osetljivost - pokazuje jačinu zvuka koju slušalice mogu postići u odnosu na snagu izvora zvuka (pojačalo, mobilni i sl.), a meri se u decibelima (dB) i glasnoći po megavatu (mW) snage uređaja. Prenosni uređaji poput mobilnog telefona i mp3-plejera isporučuju oko 10 mW snage, pa su za njih dobre slušalice osetljivosti veće od 90 dB. Što je uređaj snažniji, to osetljivost slušalica treba da bude veća.

Expand player
Pogledajte više