ALARMANTNO UPOZORENJE! Ako imate ovu aplikaciju na mobilnom, hitno je izbrišite! Niste svesni šta može da napravi!

Obratite pažnju!

muškarac, selfi, dopisivanje, telefon
Foto: Shutterstock, ilustracija

Neki uređaji i servisi su sigurniji od drugih, ali kako na to konstantno upozoravaju sigurnosni stručnjaci, apsolutna sigurnost ne postoji, a najbolji primer za to jest malware pronađen u popularnoj aplikaciji za Androide "CamScanner".

Reč je o aplikaciji koju je u trgovini Gugl Plej preuzelo više od 100 miliona korisnika koji su više nego zadovoljni s onim što nudi – tekst iznad kojeg postavite kameru digitalizuje i pretvara u PDF.

"CamScanner" već je godinama dostupan u Gugl Pleju te je reč o legitimnoj aplikaciji koja je prošla kroz sigurnosne provere Gugla i s kojom nikada nije bilo problema, piše Zimo.co.

ODGLEDAĆETE GA VIŠE PUTA! Ovo je najprljaviji pornić ikada! (VIDEO)

POBESNELI PETAO UBIO ŽENU Došla da pokupi jaja iz kokošinjca kad je nasrnuo na nju! Kljunom joj probio venu, iskrvarila nasmrt!

Tako je bilo sve do nedavne nadogradnje u kojoj je ubačen maliciozni kod putem kojeg se na telefone koji rade na Androidu, bez znanja korisnika, mogu preuzeti maliciozni programi – njihovi kreatori moći da preduzmu različite akcije s telefonima pa tako npr. mogu prikazivati nametljive oglase, korisnike prijavljivati na pretplatničke servise, dokopati se privatnih podataka korisnika i slično.

Probleme s tom aplikacijom pronašli su sigurnosni stručnjaci kompanije Kaspersky – nakon što su upozorili Gugl, aplikacija je odmah povučena iz trgovine Gugl Pleja, ali ko zna koliko ljudi trenutno na telefonima ima instaliranu tu aplikaciju.

U opasnosti su naročito korisnici na čijim se telefonima aplikacije automatski nadograđuju pa se možda i "CamScanner" nadogradio na verziju s malwareom.

MNOGI ĆE SE POSTIDETI KAD PROČITAJU Pogledajte 10 najčešćih grešaka koje Srbi prave kad govore engleski: Da li ste i vi među njima?

Iako su nakon toga programeri objavili još jedni verziju aplikacije u kojoj su ispravili propust, na blogu Kasperskog kažu da se verzije aplikacija mogu razlikovati za drugačije uređaje te neke od njih i dalje mogu sadržavati maliciozni kod, piše Zimo.co.

Građanima Srbije leže novac, požurite na šaltere Pošte sa ličnim kartama!

AUTOR: Blic/ Alo.rs/ N.M. DATUM I VREME: 03.09.2019. 11:35 Sve što je potrebno jeste lično prisustvo, lična karta i jedna rečenica. Red, pošta, čekanje, Foto: Alo!/Ana Paunković * Svi koji nisu prodali akcije NIS polovinom septembra dobiće novac od dividende koju će akcionarima isplatiti ova kompanija * Kako se saznaje, NIS će isplatiti dividendu 17.

Ako i vi imate ovu aplikaciju na svom telefonu, sigurnosni stručnjak Metju Hiki ima jednostavan savet za vas:

- Bez dvoumljenja, najbolje je izbrisati "CamScanner" i čekati lansiranje nove verzije koju će testirati stručnjaci za kibernetičku sigurnost - upozorava on.

Bonus video

Neverovatno parkiranje u centru Beograda!

 

Povezane vesti

Najčitanije - Alo.rs

Najnovije - Alo.rs

Vip - Alo.rs

Galerije

Najbolji video klipovi