MILO SANJA UKRAJINSKI SCENARIO Ruski politički analitičar Šmeljov o dešavanjima na Cetinju
EPA/BORIS PEJOVIC

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović i njegovi saradnici nisu nikakvi vernici i ne interesuje ih pravoslavlje, oni žele da imaju poslušnu crkvu koju bi mogli da kontrolišu. Pomoću te, svoje crkve, Đukanović smatra da bi definitivno "odvojio" Crnu Goru od Srbije. Iako su sada to dve samostalne države teško je odvojiti dva naroda, tim pre što se mnogo onih koji žive u Crnoj Gori i u Srbiji deklarišu kao Srbi.

Ugledni moskovski profesor, dr Boris Aleksandrovič Šmeljov, ovako, u razgovoru za "Novosti", komentariše sve što je početkom septembra prethodilo ustoličenju mitropolita crnogorsko--primorskog Joanikija.

Ovaj izuzetan poznavalac prilika na Balkanu, nekadašnji službenik Ambasade SSSR u Beogradu, danas prvi čovek Centra spoljne politike Rusije pri Institutu ekonomike Ruske akademije nauka, ukazuje da je u Crnoj Gori "pat-situacija" zato što, kako ističe, aktuelna vlada nije u stanju da pokrene borbu protiv kriminala i zada ozbiljan udarac onima koji su decenijama vladali tom državom i, zloupotrebljavajući vlast, privatno se bogatili:

MILO SANJA UKRAJINSKI SCENARIO Ruski politički analitičar Šmeljov o dešavanjima na Cetinju

Youtube/Printscreen

 

 

- Dva su razloga što Milo Đukanović mora da ode sa političke scene. Prvi je taj što je predugo na vlasti, a drugi što su on i njegovo okruženje tokom perioda vladanja postali najbogatije porodice u toj maloj državi. Da je bolja i energičnija sadašnja vlada, odavno je trebalo da se otvore procesi u kojima bi Đukanović i njegovo okruženje morali da dokažu poreklo svog bogatstva. Ali, sadašnji premijer Krivokapić je možda dobar univerzitetski profesor, ali slab je političar.

On se slaže sa prognozom da će Đukanović završiti karijeru kao nekadašnji hrvatski premijer Sanader koji je zbog zloupotreba osuđen na zatvor.

- Takva prognoza je sasvim moguća jer je mnogo primera kako se Amerikanci i Zapad odriču nekadašnjih vernih sluga kad im više nisu potrebni. Oni se tada pravdaju da im nisu potrebni kompromitovani ljudi i da takvi moraju da napuste političku scenu.

Iako su pobedili na izborima zahvaljujući i tome što su govorili o normalizaciji odnosa sa Rusijom, sada neki članovi vlade u Podgorici govore o potrebi sprečavanja "malignog uticaja Rusije i Kine u Crnoj Gori.

- Svima je jasno da nikakvog malignog uticaja Moskve i Pekinga nema, ali tako se neki članovi crnogorske vlade udvaraju Zapadu ponavljajući njihove mantre. Rusija ima suzdržan stav upravo da je u Podgorici ne optužuju da im nešto nameće. A ti članovi nove vlade bi trebali svoje optužbe da konkretizuju. Ne očekuju valjda da Moskva zabrani onim građanima Crne Gore da ne vole Ruse i Rusiju i zaborave na vekovno prijateljstvo. Osim toga, nije im Kina silom dala kredite, komentariše Šmeljov.

Na pitanje , da li bi situacija sa ustoličenjem mitropolita Joanikija mogla da ima negativne posledice i u odnosima Beograda i Prištine, jer neki albanski političari govore da intronizacija srpskog patrijarha Porfirija ne treba da se održi u Pećkoj patrijaršiji, on ističe da sve zavisi od EU i SAD.

-Ako Zapad naredi rukovodstvu u Prištini da ne pravi probleme i da se svečani čin obavi u Peći, Albanci će morati da popuste jer već sada svojom neposlušnošću nerviraju uticajne zapadne političare. Zapad je darovao Albancima tu fantomsku državu i pogotovo Amerikanci, koji su im bili glavna podrška, mogu i da smire situaciju.

On je komentarisao i to što su za vreme nereda komita na Cetinju Đukanovića podržali i neki političari iz regiona, poput bivše šefice diplomatije Hrvatske Vesne Pusić. - Oni Đukanovića podržavaju jer ovaj želi da crnogorsku državu što više udalji od Srbije. Podržavajući Đukanovića, oni zapravo pokazuju svoj odnos prema Srbiji, kazap je Šmeljov.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading