MUČNA CIFRA ZA PODGORICU Krivokapić se plaši da ovaj broj izađe u javnost!
Foto: Printscreen

Nakon upozoravajuće poruke Demokratskog fronta njegovom kabinetu da, ako ove godine ne bude popisa stanovnika, neće biti ni Vlade, za manje od 24 časa došlo je do preokreta, pa je najavljeno da će Vlada 26.avgusta usvojiti predlog Zakona o popisu stanovništva. Međutim, Krivokapić je jučerašnjom izjavom ponovo zbunio javnost.

- Za popis treba vreme i ne treba zanemariti činjenicu da iz dana u dan raste broj zaraženih, i kakva će biti epidemiloška situacija - izjavio je Krivokapić. - Živimo u periodu kada određene političke sile, prevashodno iskazane kroz lidere pojedinih partija, za svaki novi element koji treba da se desi u Crnoj Gori oni prave određenu manipulaciju i pogrešno informišu građane. Ako se popis svodi na to ko je Srbin, ko je Crnogorac, dajte da to definišemo kao referendumsko pitanje, a ne kao pitanje koje se tiče statistike. Zato sam i rekao da je to čisto tehničko pitanje.

Pritisci crnogorskih nacionalista, dela nevladinog sektora da se u ovoj godini zbog kovida i naraslih tenzija ne obavi popis stanovnika, ili da se u najgorem slučaju održi, ali bez ključnih pitanja o veri, naciji i jeziku, jasno su upereni protiv građana srpske nacionalnosti i vernika Srpske pravoslavne crkve. Centar za demokratsku tranziciju (CDT) zatražio je još ranije od najviših državnih zvaničnika i premijera Krivokapića da se ne prikupljaju podaci o nacionalnoj i religijskoj pripadnosti, kao i jeziku, što je, kako obrazlažu, u skladu sa budućim EU obavezama Crne Gore. One, kako navode, podrazumevaju da se popisi sprovode registraciono, bez izjašnjavanja građana. Smatraju da je dosadašnji konvencionalni način prikupljanja i obrade podataka prevaziđen, zastareo i manje pouzdan.

MUČNA CIFRA ZA PODGORICU Krivokapić se plaši da ovaj broj izađe u javnost!

EPA

 

Srpski nacionalni savet je zatražio juče da se o ovome izjasni zaštitnik ljudskih prava i sloboda Siniša Bjeković.

- Važan razlog da se ispoštuje predviđeni termin popisa jeste nevalidnost dosadašnjih procedura njihovog održavanja u Crnoj Gori od 1948. pa sve do 2011. godine. U ovom periodu je sprovođen očigledan pritisak od strane vlasti, ne samo na srpski narod, već i na pripadnike drugih naroda i nacionalnih zajednica u Crnoj Gori, u cilju njihove asimilacije u nacionalne Crnogorce - kaže predsednik SNS dr Momčilo Vuksanović.

Iz Demokratske partije socijalista ocenjuju da su Krivokapić i Abazović obmanuli građane "demantujući sebe u roku kraćem od 24 sata", pozivajući ih da podnesu ostavke, pišu Novosti.

Iz NVO "Mi znamo ko smo" upozoravaju da je ovogodišnji popis za Srbe u Crnoj Gori bio više od prioritetnog nacionalnog interesa. I da njegovo odlaganje ide na štetu isključivo srpskog naroda.

- Krajnja konsekvenca ove politike je cementiranje srpskog naroda na onih DPS-ovih 28 odsto na pokradenom popisu iz 2011. Pokoravanje ovakvoj malignoj politici po srpske interese u krajnjoj liniji znači ravnodušno prihvatanje asimilacije koja je očigledno strateški cilj političkih centara - poručuju iz ove organizacije.

"Štelovanje" statističara

Jovan Markuš, publicista i istraživač crnogorske istorije, kaže za "Novosti" da je od početka poslednjeg popisa 2011. "mirisalo" da se vlast sprema da našteluje rezultate gde je najjeftinije i najsigurnije - u Državnom zavodu za statistiku, Monstatu.

- Kada su sabrani svi podaci, konstatovan je broj Srba od 32,4 odsto, a govornika srpskog jezika oko 48 odsto. I ta brojka je ispravljena, pa je kao zvanični podatak ostalo da je Srba - 28 odsto - navodi Markuš.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading