MAJKROSOFT IZDAO HITNO SAOPŠTENJE Srpska firma na pragu velikog otkrića
Foto: Printscreen/Foto: Pixbay

Ovaj startap je posvećen opremanju malih i srednjih preduzeća naprednim alatima za veleprodaju.

Iz Majkrsofta navode da pomažu razvoj startapova u regionu i podsećaju da u Evropi postoji 130 "unicorna", koji predstavljaju male i mlade kompanije čija se vrednost procenjuje na više od jedne milijarde dolara, što je dokaz da se tehnološki ekosistem neprestano razvija.

Dodali su da startapovi iz srednje i istočne Evrope sve više privlače pažnju na globalnom nivou, kao i da je njihova vrednost porasla za 19 puta, što je dovelo do nastanka 34 "unicorna" u regiji.

Bugarski "Payhawk" je 2018. godine osnovao mali tim koji je želeo napraviti softverski alat koji pojednostavljuje upravljanje i obračunavanje poslovnih troškova.

Njihov proizvod je privukao pažnju "venture capital" fondova, nakon čega je transforisan u sveobuhvatno rešenje za upravljanje troškovima s mogućnošću korišćenja klasičnih i virtualnih debitnih kartica.

Uspešan tehnološki startap sa sedištem u Hrvatskoj, "MobilityOne", razvio je rešenje za upravljanje flotom vozila, a njihova ideja bila je  da se putem povezivanja sa vozilima olakša upravljanje svakodnevnim aktivnostima i budžetiranjem.

Slovenska startap kompanija Qlector Ltd razvila je rešenja za proizvodnju koja se temelje na veštačkoj inteligenciji i koja uz pomoć algoritama pomažu korisnicima da postignu optimiziran i fleksibalan radni raspored, umanjuju poslovne rizike, smanjuju oslanjanje na pojedinačne stučnjake, unapređuju efikasnost komunikacije i smanjuju nivo zaliha, kao i zastoje u proizvodnji.

U svetu postoji 150 miliona startapova, a godišnje se osniva 50 miliona startapova, dok se svakodnevno u proseku pojavi 137.000 startapova koji podstiču inovacije i napredak u različitim ekonomskim sektorima.

Kako je navedeno, startapovi igraju ključnu ulogu u podsticanju inovacija i napretka u svim delovima privrede, oni su pokretač digitalne transformacije tradicionalnih industrija, jer svojim delovanjem razvijaju nove talente što vodi do otvaranja novih radnih mesta.

Digitalne tehnologije, Cloud, veštačka inteligencija, big data, moderni mrežni sistemi i digitalizacija svakog iskustva i poslovnog procesa biće ključne za ostvarivanje privrednog razvoja i rasta u regionu, jer je snažna i razvijena startap scena jedna od ključnih pokretača uspeha, navode stručnjaci Majkrsofta.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading