srpska liga
Foto: Privatna arhiva/Foto: privatna arhiva

Dok je u svetu prosek religioznosti te godine bio 59 odsto, u Srbiji je on iznosio čak 77 odsto. To je samo jedan od razloga zbog kojih Srpska liga smatra odluku o ukidanju ministarstva vera štetnom i lošom političkom odlukom. Odnos države Srbije prema crkvama i verskim zajednicama izgubio je na svom kvalitetu, o čemu svedoči i činjenica da se danas tim pitanjima bavi Uprava za saradnju s crkvama i verskim zajednicama u sklopu Ministarstva pravde. Mi smatramo da je takvo stanje nedopustivo i neodrživo. Sve važne verske zajednice u Srbiji, dakle i Srpska pravoslavna crkva i Rimokatolička crkva i Islamska zajednica i Jevrejska zajednica, bile su protiv ukidanja ovog ministarstva. Ministarstvo je imalo svega nešto preko deset zaposlenih uz minimalne prateće troškove, a predstavljalo je važnu sponu između države i svih crkava i verskih zajednica. Institucija ministarstva vera na našim prostorima ima tradiciju dugu 150 godina i nemoguće je da smo mi danas jedini pametni pa je ukidamo, dok je našim precima očigledno bila po meri.

Postoji barem nekoliko razloga zbog čega je verska pitanja potrebno podići na viši institucionalni nivo. Živimo u vremenu kada određene nevladine organizacije žele da Srbiji nametnu vrednosti koje su suprotne našem javnom moralu. Crkve i verske zajednice u Srbiji su složne u oceni da je potrebno sačuvati zdravu i jaku porodicu i protive se različitim bioetičkim eksperimentima, poput abortusa i eutanazije. Zatim treba istaći da je danas na našem prostoru sve veći broj radikalizovanih muslimana i vrlo je važno da država Srbija preko ministarstva vera ima stalnu komunikaciju sa Islamskom zajednicom kako bi zajednički rešavali neka otvorena pitanja. Ministarstvo vera nam je potrebno i da bi se mirnim putem zaustavio prozelitizam i širenje različitih sekti i pseudoreligioznih kultova. Takođe, ovo ministarstvo bi kao jedan od glavnih zadataka imalo i sprečavanje stranih država da se mešaju u verska pitanja i odnose u Srbiji.

Valja napomenuti da u našoj zemlji po popisu živi preko 90 odsto stanovništva koje je pravoslavne veroispovesti. Srpska pravoslavna crkva, koja okuplja te vernike oko sebe, bila je kroz istoriju stožer srpstva i očuvanja našeg nacionalnog identiteta u vreme najteže okupacije. Ona je dala ogroman doprinos u stvaranju srpske nacionalne države i smatramo da je i danas pozvana da pruži svoj doprinos u odbrani državnih i nacionalnih interesa. Srbija je, uprkos navedenim podacima, danas sekularna država. Mi smatramo da pravoslavlje treba da bude državna religija u Srbiji. Ako Engleska, Norveška i Grčka imaju zvaničnu državnu religiju, ne vidimo zašto to ne bi bio slučaj i sa Srbijom. Na drugoj strani, u Srbiji živi pet odsto rimokatoličkog i tri odsto muslimanskog stanovništva i mahom je reč o religioznim ljudima. Cilj vraćanja ministarstva vera je, između ostalog, da država uspostavi kvalitetniju saradnju i sa tim zajednicama koje daju i mogu dati još veći doprinos u borbi za bolju i uspešniju Srbiju.

BONUS VIDEO:

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading