SMANJITE RAČUN ZA STRUJU ZA 10 DO 15 ODSTO: Samo pet LED sijalica uštedi 2.500 dinara mesečno
Alo

Račun za električnu energiju može veoma lako da se smanji za 10 do 15 odsto i na taj način se stekne uslov za dodatne popuste, koje je najavio predsednik Srbije. Dovoljno je da se svako domaćinstvo ponaša energetski efikasno.

Energetska efikasnost odnosi se, kako su naveli na sajtu Elektroprivrede Srbije, na tehničke uređaje i određene mere i ponašanja, a cilj je da se potrošnja energije svede na minimum, a da pri tome ne naruši nivo komfora u domaćinstvima. Rezultat povećane efikasnosti su značajne novčane uštede.

U Srbiji se, kako je precizirano na sajtu EPS-a, potroši 2,5 puta više struje od svetskog proseka po jedinici društvenog proizvoda. Jasno je da su potrebne promene u ponašanju prilikom korišćenja električnih aparata u domaćinstvu, a tu mogu da pomognu vrlo jednostavni saveti i provereni trikovi.

Primera radi, prosečni radni vek LED sijalice je 40.000 sati, odnosno oko 22 godine. Štedljiva sijalica traje 8.000 sati (4, 5 godina), a obična svetli 1.500 sati ili oko godinu dana. Pritom, jedna LED sijalica troši sedam, štedljiva 18, a obična čak 60 vati. Na mesečnom nivou, potrošnja izgleda ovako: LED sijalica 10,6, štedljiva 27,4, a obična sijalica 91,3 kilovat-sati (kWh).

Prevedeno u dinare, računica je sledeća: osvetljenje LED sijalicom na mesečnom nivou košta 73,4 dinara, štedljivom 188,8 dinara a običnom 630,16 dinara. Prema poslednjem poskupljenju struje, kilovat-sat u zelenoj zoni po skupljoj tarifi košta 6,90 dinara (dnevna tarifa). Odnosno, ako bi se samo pet običnih zamenilo LED sijalicama, za mesec dana račun bio bio manji za 2.875 dinara.

Kao što većina zna, zone su podeljene na zelenu, plavu i crvenu. U okviru zelene dozvoljeno je utrošiti do 350 kilovat-sati električne energije, u plavoj između 351 i 1.600 kilovat-sati, a u crvenu zonu se „ulazi“ kad se potroši više od 1.601 kilovat-sat električne energije.

Većina domaćinstava u Srbiji se trudi da velike potrošače koristi samo kada je povoljnija tarifa, odnosno kad „počne jeftina struja“. Tokom tih sati cena struje je čak četiri puta niža, a Srbija je podeljena u više zona, odnosno satnica ove povoljnije struje nije svuda ista. Elektrodistribucija je ovaj vid prodaje električne energije uvela kako bi se potrošnja ujednačila tokom dana i noći, a time smanjilo opterećenje sistema.

SMANJITE RAČUN ZA STRUJU ZA 10 DO 15 ODSTO: Samo pet LED sijalica uštedi 2.500 dinara mesečno

Alo

 

Na području Beograda signal za promenu tarifa na brojilima šalje se automatski daljinskim putem iz komandnog centra distribucije i niža tarifa primenjuje se od ponoći do 8 časova svakog dana bez obzira na sezonske promene u računanju vremena, neradne dane, državne ili verske praznike.

Za područje Vojvodine niža tarifa primenjuje se u intervalu od 23 do 7 časova.

U Centralnoj Srbiji korisnicima električne energije struja po nižoj tarifi obezbeđena je u trajanju od 22 do 6 sati ujutru.

Cene po pojedinačnim zonama

Cena jeftine struje po kilovat-satu u zelenoj zoni iznosi 1,72 dinara, dok skupa struja u istoj zoni košta 6,90 dinara po kilovat-satu (6,90 din/KWh). Cena jeftine struje u plavoj zoni iznosi 2,58 dinara po kilovat-satu, a skupe 10,34 dinara. U crvenoj zoni za kilovat-sat jeftine struje treba izdvojiti 5,1 dinar, a za skupu 20,68 dinara. Navedene cene su aktuelne ukoliko se potrošnja električne energije meri dvotarifnim brojilom koje zasebno obračunava potrošnju jeftine i skupe struje, odnosno potrošnju struje po takozvanoj nižoj i višoj tarifi. Ukoliko se potrošnja električne energije meri jednotarifnim brojilom, cena struje koja je utrošena u zelenoj zoni iznosi 6,034 dinara po kilovat-satu, u plavoj zoni 9,051 dinar, a u crvenoj zoni 18,102 dinara po kilovat-satu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading