SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU Obratite pažnju na jedan uređaj, troši više nego što mislite
Foto: Shutterstock

Uz zimu, prema pravilu idu i veći računi za struju. Međutim, uz pojedine navike ipak možemo da smanjimo potrošnju u narednim mesecima.

Jedna od glavnih stvari je pravilna i racionalna upotreba uređaja koji su veliki potrošači, a u koje spadaju veš mašine, klime, TA peći, šporeti i rerne, frižideri, zamrzivači... Oni koji se, na primer, dogrevaju na klimu, mogu da uštede sa umanjenjem temperature i to čak do 3 odsto. Sa druge strane, "sitnice" kao što je korišćenje štedljivih sijalica, te vađenje punjača iz utičnica mogu da naprave vidljivu razliku u trošku.

daljinski

Shutterstock

 

Da biste racionalnije trošili električnu energiju, jedan od saveta je i da planirate svoje obroke pažljivo. Što podrazumeva da se orijentišete na kuvanje obroka na veliko, za nekoliko dana unapred, čime ćete izbeći svakodnevno uključivanje šporeta. Slična stvar je i kada su u pitanju veš mašina i mašina za suđe. Nemojte da žurite da ih palite dok nisu u potkuposti pune, jer ovi uređaji koriste istu količinu električne energije, nevezano za količinu stvari u njima.

Kada je u pitanju frižider, obratite pažnju da ga ne držite dugo otvoreno, jer će ući toplota u njega i za novo hlađenje će morati da utroši dodatnu količinu struje. Savet o gašenju sijalica ste bar jednom čuli, te se potrudite da svuda po stanu gde vam nije potrebno, svetlo ugasite za sobom. Ako ste u mogućnosti, preporučuje se i stavljanje štedljivih LED sijalica.

Mnoge muči pitanje kada je najidealnije paliti bojler, a kako stručnjaci savetuju, zbog njegove velike potrošnje najbolje je da ga zagrevate isključivo noću. Bitno je i da ga redovno čistite od kamenca jer on dovodi do sporijeg zagrevanja vode, a samim tim do veće potrošnje energije.

UREĐAJE IZVADITE IZ UTIČNICA

Na ovo mnogi ne obraćaju pažnju. Ali ako neke od uređaja ne koristite, kao na primer računar, obavezno ih isključite. Ako i mora ostati uključen, onda bar ugasite monitor, jer najveća potrošnja energije kod računara otpada upravo na taj uređaj. 

SMANJITE RAČUNE ZA STRUJU Obratite pažnju na jedan uređaj, troši više nego što mislite

Foto: Shutterstock

 

Često zaboravljamo i da izvadimo uređaje iz utičnica. Punjači, ali i mnogi drugi električni uređaji kao što je TV, troše struju čak i kad su samo uključeni u utičnicu. U slučaju TV možete tako da potrošite 24 odsto manje struje.

Način na koji provetrava prostoriju takođe bitno utiče na potrošnju energije. Te se tokom hladnijih dana preporučuje da češće otvarate prozor, ali u kraćim intervalima kako bi svež vazduh ušao u sobu. U tom slučaju toplota ne stigne da potpuno "pobegne" iz sobe i neće biti potrebe da se preko toga dogrevate. Takođe, ako možete, uvek birajte tuširanje umesto kupanja u kadi. Za jedno kupanje u kadi se potroši vode kao i za 3 tuširanja. Kada posmatramo samo tuširanje, i tu treba uraditi neke korekcije. Vreme tuširanja skratite na ispod pet minuta i time ćete potrošiti upola manje struje i vode nego obično, a kamoli u poređenju sa kupanjem u kadi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Slavujka

15.09.2021 09:01

I od cestog iskljucivanja iz struje televizor crkne, bojler bolje drzati stalno ukljucen pa se voda samo dogreva, a kuvanje za nekoliko dana ne toliko isplativo jer ako se ne pojede baci se i koja je tu racunica? Struja je poskupela pa poakupela jedino da zivimo kaovu kameno doba i da paliko vatru pa ce nam i racuni za istu biti manji.