OVIM ĆE PREUZETI SVE RADNIKE KOJE ŽELE Veliki eksperiment počeo u Nemačkoj, uključili i velike kompanije
Foto: Alo/shutterstock

Građevinska kompanija, servis za čišćenje tepiha, marketinška agencija i mnoge druge kompanije deo su u eksperimenta radnog naziva "Četiri dana".

U kojem obliku će biti skraćeno radno vreme zaposlenih, od početka je prepušteno samim preduzećima, odnosno njihovom menadžmentu.

Neke kompanije su odabrale da petak bude slobodan za sve, dok su drugi dozvolili svojim radnicima da rade pet dana po četiri nedelje, pa da petu radnu nedelju u imaju u potpunosti besplatnu, a treći su zaposlenima skraćivali dnevno radno vreme.

Firme iz Minstera, koja se bavi organizacijom putovanja, već je u petom mesecu pilot-projekta, a njen direktor Julius Graler navodi da su svi zaposleni imali svoje uspone i padove, ali je od početka bio uveren da treba smanjiti nedeljno radno vreme i hteo da to isproba u svom preduzeću.

"Može se primetiti da se ljudi osjećaju odmornije i da nisu imali problem da odrade svoj dedom posla u skraćenom radnom vremenu", napominje on i ističe da se to ipak isplatilo.

Napominje da zaposleni nisu imali više prekovremenih sati, da je produktivnost ostala ista, a reakcija gostiju bila je pozitivna.

"Čak 80 odsto zaposlenih je ocenilo projekt kao uspešan", kaže Graler i naglašava da, iako to za njega predstavlja dodatni organizacioni napor, želi da nastavi s četvorodnevnom radnom nedeljom i nakon završetka eksperimentalnog projekta.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading