"TO JE NAZADOVANJE" Nemačkoj sve gore, nižu se crni dani
Foto: Alo/shutterstock

Ifo-indeks poslovne klime je u junu opao na 89 poena, sa 90,3 poena u maju, što je rezultat pesimističnijih očekivanja u kompanijama.

"To je nazadovanje. Videli smo neka poboljšanja poslednjih meseci, ali sada se čini da je to prestalo. Negativni podaci koje vidimo dolaze posebno iz proizvodnje", rekao je predsednik Ifo-a Klemens Fuest, prenosi Tanjug.

On je istakao da se kompanije žale da je najveći problem pad porudžbina i ukazao na loše podatke iz maloprodaje, koji su signalizirali da se očekivani oporavak potrošnje zbog rasta plata "jednostavno ne dešava".

Pad tražnje za nemačkim proizvodima u inostranstvu i visoki troškovi zaduživanja su glavna prepreka nemačkom proizvodnom sektoru, koji poslednjih meseci zaostaje za uslugama. Dodatna briga je pretnja većih trgovinskih tenzija sa Kinom.

"Automobilske kompanije su zabrinute zbog mogućnosti trgovinskog rata sa Kinom. Nemačke kompanije nevoljno ulažu na domaćem tržištu", kaže Fuest.

Iako bi monetarno ublažavanje Evropske centralne banke trebalo da pomogne da se taj razvoj preokrene, zvaničnici su jasno stavili do znanja da će biti oprezni u smanjenju troškova zaduživanja. Investitori očekuju samo između jednog i dva dodatna smanjenja kamata ove godine.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading