Izbor za Najdomaćina
Foto: Privatna arhiva/Privatna arhiva

Karavan je posetila i ministarka poljoprivrede Jelena Tanasković koja je i razgovarala sa poljoprivrednicima. Prijave za izbor “Najdomaćina 2023” traju do 15. Novembra a do sada je prijavljeno preko 330 poljoprivrednika.

Pored ministarke, poljoprivrednicima se obratio i Vladimir Crnojević iz Instituta Biosense, Dragan Jovanović, predsednik privremenog organa opštine Topola kao i predstavnici žirija u izboru za "Najdomaćin 2023".

Događaj su voditelji Daniela Dimitriovska i Milan Bosiljčić.

- Želja ministarstva je da predstavi prave poljoprivredne proizvođače, mnogo je lepih priča. Ideja je da ih pokažemo, da kažemo da od poljoprivrede može da se živi, da uložena sredstva nisu uzalud . Idemo u pet gradova zasada. Srbija se mnogo u poljoprivredi pomerila. Mislim da se male i srednje firme ne vide, primarni proizvođači ne vide koliko zapravo mogu da dobiju od države, da iskoriste subvencije kako bi podigli nivo svoje proizvodnje. I to želimo da im predstavimo kroz putujući karavn kroz Srbiju. Hvala vam što čuvate tradiciju, što čuvate naše proizvode i što ulažete u našu zemlju. Ova ideja je spontano osmišljena jednog dana u kancelariji, jer često čujem negativne komentare, a ja se tim ne slažem, toliko imamo pozitivnih primera - istakla je Tanaskovićeva.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

Poručila je da je htela baš njih da predstavi, kako bi da dokazali svima da svaki dinar uložen u poljoprivredu, višestruko se vrati.

- Agrarni budzet ove godine je jedan od načina za to. Nadam se da ćete nagradu iskoristiti na najbolji način i uložiti u sredstva koja su vam potrebna. Dobrodošli ste, naša vrata su vam uvek otvorena. Nadam se da ćemo ubuduće i žene možda kroz subvrncije dodatno podržati. a koje su vlasnice domaćinstava - poručila je ministarka.

Vladimir Crnojević iz Instituta "Biosense" ukazao je na značaj ulaganja u inovacije u poljoprivredi, naročito u vreme klimatskih promena čemu svi svedočimo.

- Poljoprivreda će biti u sve izazovnijoj situaciji, zbog toga su inovacije presudne. Važno je da ljudi to shvate na vreme. Osiguranje će brzo igrati važnu ulogu. Domaćin je neko ko to shvati na vreme, uči i ide korak napred ne samo za svoje domaćinstvo već i ceo agrar, istakao je tokom svog obraćanja Crnojević iz Instituta Biosense.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

Predsednik privremenog organa opštine Topola Dragan Jovanović poručio je da će oni imati što više vinarija i poljoprivrednih proizvođača.

- Čuli ste da je Topola opština sa najviše registrovanih gazdinstava to je mnogo važno za nas, ami ćemo se truditi da uz pomoć države i ministarstva ulažemo kako bi naši poljoprivrednici što lakše dolazili do svojih imanja. Nadam se da će najbolji da pobedi u izboru, a mi da ćemo imati što više vinarija, destilerija i poljoprivrednih proizvođača uopšte - napomenuo je Jovanović.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

Ovaj karavan ima za cilj da kroz velike lokalne događaje predstavi ostvarene rezultate i snagu poljoprivrede u Srbiji. Posetioci su ovom prilikom mogli da probaju brojne proizvode lokalnih proizvođača, kao i da se o aktuelnim temama konsultuju sa članovima žirija u izboru ali i drugim brojnim saradnicima izbora, kao što su predstavnici Instituta, stručni saradnici, profesori Poljoprivrednih fakulteta ali i veliki i mali proizvođači.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

Sledeća destinacija poljoprivrednog karavana je Šabac.

Topola, srpska Toskana i kraljica čokota

Gradsko naselje Topola, jedno je od mesta gde se najviše ulaže u seoski turizam. Zbog dugih i prelepih vinograda u kojima nastaje vino najboljeg kvaliteta odavno je zovu i srpskom Toskanom i kraljicom čokota.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

Međutim, ova opština na široko je poznata i kao mesto gde se uzgajaju neobične poljoprivredne kulture. Aromatično bilje i eterična ulja iz Topole tražena su i u inostranstvu, a crni paradajz iz ovog kraja postao je prava atrakcija.

Izbor za Najdomaćina

Privatna arhiva

 

U naselju Topola smeštenom u Šumadijskom okrugu poljoprivreda je vodeća privredna grana, što i ne čudi imajući u vidu da se poljoprivredno zemljište prostire na preko 70 odsto. Skoro da nema kuće koja nema voćnjak bar za svoje potrebe. Dominiraju zasadi jabuka, breskve i nektarine, ali nije neobično i da se uzgajaju višnje i kajsije. Šljiva je takođe poznata u ovom kraju i to sorta čačanska lepotica.

Zanimljivo je da je iz ovog kraja Srbije stigao i najveći broj prijava za "Najdomaćina 2023", te iz tog razloga poljoprivredni karavan počeo upravo u Topoli.

Prijava za "Najdomaćina 2023" traje još pet dana

Prijava za "Najdomaćin 2023" produžena je do 15. novembra, a šta je sve neophodno da se prijavite, kao i sam formular imate na linku ovde.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading