PLATA IDE DO 2.500 EVRA Velika potražnja za ovim radnicima, ne treba diploma ni iskustvo
Foto: Shutterstock

Dobra zarada, nekoliko meseci na moru, sa plaćenim smeštajem i hranom.

Uglavnom se radi o ugostiteljskim poslovima na crnogorskom i hrvatskom primorju, a plate idu i do 2.500 evra.

Destinacija na koju je ove godine lakše otići na sezonski rad, zahvaljujući uvedenim olakšicama, je mnogima omiljena destinacija - Grčka. Tamo se takođe traže ugostiteljski radnici, a najplaćeniji su kuvari.

Šankeri, konobari, kuvari, kao i pica majstori, sobari i prodavci – sve su to zanimanja kojima Srbi mogu da se bave u Crnoj Gori, tokom letnje sezone.

Crna Gora i ležaljke

U Crnoj Gori, u zavisnosti od radnog mesta, ali i pređašnjeg iskustva, može da se zaradi i do 800 evra mesečno.

Plata za konobare, u restoranima, ali i na plaži, idu od 600 do 800 evra mesečno.

Traženi su i kuvari, kao i pomoćni radnici u kuhinji koji, sudeći prema oglasima, mogu da zarade od 600 do 800 evra mesečno. Oko 800 evra kreće se i prosečna plata za šankere.

Radnici u crnogorskim marketima za mesec dana mogu da zarade i po 550 evra.

Pored ovih poslova, potrebni su radnici za naplatu ležaljki na plažama, a uglavnom se za ovu poziciju traže muškarci. Njihova zarada kreće se od 600 do 800 evra.

S druge strane, žene se traže za rad u noćnim klubovima, koje treba da proveravaju karte na ulazu i “sprovode” goste do stolova, a one za smenu od šest sati mogu da zarade 50 evra.

PLATA IDE DO 2.500 EVRA Velika potražnja za ovim radnicima, ne treba diploma ni iskustvo

RINA

 

Ono što je zajedničko svim ovim oglasima je to što radnici imaju obezbeđen smeštaj, kao i dva obroka dnevno, ali i potrebne dozvole.

Radno vreme je uglavnom osam sati, a radnici imaju jedan slobodan dan nedeljno.

Evo šta treba za Grčku

Grčka je jedno od omiljenih mesta za letovanje većini građana Srbije, a kako je ova država uvela olakšice za radnu snagu van država Evropske unije za vreme turističke sezoni, Srbima je sada olakšano da tamo provedu nekoliko meseci i zarade novac.

Naime, poslodavac u Grčkoj treba da podnese onlajn zahtev Ministarstvu za imigraciju i azil, u kojem navodi broj radnih mesta, nacionalnost državljanina zemalja van EU, sektor u kojem će radnik raditi i period zaposlenja. Akt o odobrenju zapošljavanja se potom šalje poslodavcu, u elektronskom formatu, zajedno sa ugovorom o radu, a ista dokumentacija šalje se i nadležnom konzulatu, odnosno, u slučaju radnika iz Srbije, konzulatu u Beogradu.

Oni Srbi koji su zainteresovani za sezonski rad u Grčkoj moraju lično da odu u konzulat kako bi potpisali odgovarajući ugovor o radu i dobili nacionalnu ulaznu radnu vizu.

Tokom prošle letnje sezone, najtraženije su bile čistačice, konobari, recepcioneri, šankeri i ostali ugostiteljski radnici.

Tagovi

Komentari (0)

Loading