IZVOZ PREMAŠUJE "MAGIČNU CIFRU": Nedimović - Izvozimo više od pet milijardi dolara
TANJUG/ JADRANKA ILIC

To je juče na 88. Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu istakao ministar Branislav Nedimović, napominjući da se možemo nadati i prosečnom prinosu kukuruza većem od 6,3 tone po hektaru, bez obzira na sušu koja je ovog leta ugrozila mnoge parcele pod najrasprostranjenijom domaćom žitaricom.

- Kukuruza nećemo ove jeseni obrati onoliko koliko smo se nadali u maju ali ostvarićemo sigurno od 6,3 do 6,4 tone po hektaru. To će biti dovoljno za domaće potrebe, a ostaće i za izvoz - precizirao je ministar na sajamskoj konferenciji "Poljoprivreda na prvom mestu".

Naglasio je da smo u prvih šest meseci ostvarili rast izvoza u poljoprivredi od oko 14 procenata.

- Očekujem da ćemo, bez ikakvih problema preći tu "magičnu cifru" od pet milijardi dolara izvoza. Iako ja mislim da imamo potencijala i za sedam do osam milijardi.

Nedimović je podsetio da je država ove godine učinila dosta kada je reč o podršci i pomoći proizvođačima, u prvom redu subvencijama i "ozbiljnom kontrolom svega što je isplaćeno" proizvođačima. Povećane su premije za mleko sa sedam na deset dinara po litru, a uskoro će uslediti i dodatne olakšice kada je reč o veterinarskim i drugim troškovima.

U proceduri je, kako je dodao, uvođenje e-agrara u Srbiji sredinom iduće godine, čime će čitav taj proces plaćanja u poljoprivredi biti proizvođačima maksimalno dostupan i ubrzan.

KOD NAS 44.000 LEGALNIH SEZONACA

U Srbiji je u sezonskom radu u poljoprivredi legalno angažovano oko 44.000 radnika, zahvaljujući ranije donetom odgovarajućem zakonu, što je umnogome rešilo problem nedostatka radne snage. - Nama fale radnici ne samo u poljoprivredi nego i u drugim delatnostima. Imamo primer da je, zbog nedostatka domaće radne snage, u jednom voćnjaku na severu Vojvodine za branje jabuka angažovano 80 Uzbekistanaca - naveo je Nedimović.

Komentari (0)

Loading